Otvara se muzej Biblije u Vašingtonu

Otvara se muzej Biblije u Vašingtonu

Autor: | 20/08/2015

0

U Muzeju Biblije koji se gradi u Vašingtonu nalaziće se i drevni predmeti i blaga iz Svete zemlje što je sve dogovoreno novim sporazumom koji omogućava vodećoj izraelskoj arheološkoj organizaciji da ima ispostavu u glavnom gradu.

Sporazum između muzeja i Izraelskog tela za antikvitete navodi da će deo predmeta iskopanih u Izraelu biti dugoročno izložen na najvišoj galeriji novog muzeja. Muzej od osam spratova, vredan 400 miliona dolara, biće otvoren u centru Vašingtona 2017.

Još uvek nije precizno određeno koji predmeti će biti izloženi u Vašingtonu, kažu zvaničnici ali dodaju da će biti u vezi sa Biblijom. Prema planovima, muzej će imati i stalnu postavku i rotirajuće specijalne izložbe. Izraelsko telo za antikvitete je 1993. u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu izložilo Svitke Mrtvog mora.

Stručnjaci i kustosi izraelske organizacije pisaće prateći tekst za izložbe na osnovu svojih istraživanja a muzej će dizajnirati izložbe, rekao je AP-u Džejkob Fiš, izvršni direktor njujorškog udruženja Prijatelji Izraelskog tela za antikvitete.

- Mi delimo jednu misiju a to je da ispričamo priču zasnovanu na arheološkom materijalu-  rekao je on.

- Mi smo veoma naučno potkovani.

Izraelska organizacija ima dugogodišnji sporazum sa muzejom Metropoliten u Njujorku o izlaganju oko 30 predmeta ali će u Muzeju Biblije biti izloženo stotine pa čak i hiljade predmeta od oko dva miliona izraelskih artefakata.

- Imamo mnogo izložbi koje putuju svetom. Imamo dugogodišnju saradnju sa Metom - rekao je Fiš.

- Ali nemamo galeriju gde možemo da izložimo materijal dugi niz godina.

Muzej Biblije već sadrži kolekciju od oko 40.000 predmeta koja je vlasništvo osnivača, predsednika Hobi Lobija, Stiva Grina. Grinova kolekcija uključuje retke biblijske tekstove i predmete koji potiču iz doba Avrama, svitke Tore i retke štampane Biblije.

- Kada smo se odlučili da izgradimo najbolji novi muzej na svetu znali smo da će biti još bolji ako udružimo snage sa nekim od najboljih kolekcija - rekao je predsednik muzeja Keri Samers najavljujući sporazum sa Izraelom.

Muzej takođe počinje i sopstveno arheolosko istraživanje na Tel Šimronu, istorijskom lokalitetu u Izraelu.

Grin, predsedavajući odbora muzeja, poznat je po finansiranju različitih konzervativnih i verskih fondacija. On je obezbedio i početni kapital za izgradnju Muzeja Biblije a organizatori obećavaju da će predstaviti priče različitih verskih pravaca.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / Thinkstock hellomagazin
Tagovi: kultura muzej

Pročitajte još

Najnovije vesti