Salata od sardina i paradajza

Salata od sardina i paradajza

Autor: | 26/12/2015

0

SASTOJCI ZA 4 OSOBE:

• osam svežih sardina, koje je potrebno dobro oprati i izvaditi im iznutrice

ZA HARISA-PASTU:

• 200 g zrelog paradajza
• sitno iseckana crvena čili papričica, bez semenki
• iseckan čen belog luka
• kašičica kima
• kašika crvenog vinskog sirćeta
• kašičica mlevenog korijandera
• kašika maslinovog ulja
• prstohvat soli

ZA SALATU OD PARADAJZA:


• 300 g zrelog paradajza
• jedan limun
• ekstra devičansko maslinovo ulje za prelivanje salate
• iseckan svež peršun
• sveže samleveni crni biber

Prvo pripremite harisa-pastu. U manjoj šerpici skuvajte zreli paradajz u ključaloj vodi, na umerenoj vatri. Ostavite ga u vodi minut, pa preručite i pažljivo oljuštite oštrim nožem. Isecite ga na krupnije komade, a tečnost koju paradajz otpusti nemojte bacati.

U blenderu umutite paradajz zajedno sa sokom koji je otpustio, čili papričicu, beli luk, kim, sirće i mleveni korijander, da se formira pasta. U manjem tiganju zagrejte ulje na umerenoj vatri. Sipajte pastu i ostavite je da se prži desetak minuta, uz često mešanje, kako bi se zgusnula. Začinite solju i odložite da se ohladi. Harisa-pastom kasnije ćete preliti sardine.

Za pripremanje paradajz salate paradajz i limun isecite na kolutove ili kriške i aranžirajte u posudi za serviranje. Prelijte sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja. Pospite peršunom i začinite mlevenim crnim biberom.

Zagrejte gril na temperaturi srednje jačine. Zasecite svaku sardinu sa strane. Postavite ih na veći pouljeni pleh za pečenje. Premažite ih ohlađenom harisa-pastom sa obe strane, nastojeći da pasta prodre i u otvore koje ste zasekli nožem. Sardine grilujte sedam minuta, uz jedno okretanje. Potom ih poslužite zajedno sa salatom od paradajza.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: recepti