Ovako je nastao čuveni crtani "La Linea" Osvalda Kavandolija (video)

Ovako je nastao čuveni crtani "La Linea" Osvalda Kavandolija (video)

Autor: | 26/09/2017

0

Osvaldo Kavandoli je dokazao da je moguće kreirati jednostavnu, jeftinu kreaciju koja može da izvrši uticaj na veliki broj ljudi, rekao je Tanjugu Aleksandar Zograf naš cenjeni trip crtač povodom izložbe "Živeo Kavandoli" koja će biti otvorena 3. oktobra u bioskopu Vojvodina u Pančevu.

Osvaldo Kavandoli je autor veoma popularnog animirinaog filma "La Linea" koji su poput miliona ljudi svuda po svetu, obožavali i Jugosloveni krajem osamdesetih godina prošlog veka.

 

Mrgodni čikica koji spretnošću crtača nastaje iz jednostavne prave linije postao je zaštitni znak italijanske škole animacije.

U čast Osvalda Kavandolija Udruženje Komuninik ART i Italijanski institut za kulturu u Beogradu organizuju izložbu u Pančevu čijem će otvaranju prisustvovati Serđo Kavadoli, sin legendarnog animatora.

 

Svečanosti u Pančevu prisustvovaće i Pier Tonino, nastavljač Kavandolijevog rada i najpoznatiji nanimator u Italiji danas.

Organizatori izložbe najavili su i dolazak japanske strip crtačice Fusako Jusaki.

Izložba "Zziveo Kavandoli" sadrži radove 100 autora iz celog sveta među kojima su i naši strip autori: Aleksandar Zograf, Wostok, Dragana Kuprešanin, Boris Stanić, Ana Petrović, Darko Dacović, Milan Simić, Marko malk i Nikola Vitković.

 

Aleksandar Zograf ističe da je Kavandoli bio jako značajan za sve strip crtače iz njegove generacije koji su živeli u Jugoslaviji.

- Bili smo klinci koji se bave stripom. "La Linea" nastajala bukvalno u kuhinjskim uslovima. U Kavandolijevom stanu. Svako ko se razume u animaciju zna da je taj legendarni crtani film pravljen jednostavnom tehnikom. Kavandoli je imao samo jednog asistenta, neku ženu koja je bojila za njega. Kasnije sam devedesetih godina u svom stanu u čast velikog majstora osnovao strip radionicu "Kuhinja" - kazao je Zograf.

U pratećem programu izložbe 4. oktobra u bioskopu "Vojvodina" Serđo Kavandoli pričaće o svom ocu, njegovoj bogatoj kulturnoj zaostavštini, životu...

Uz njega o Kavandoliju će govoriti i Pjero Tonin kojeg kritika smatra jantalentovanijim strip crtačem mlađe generacije italijanskih autora.

 

Adam Crnobrnja iz Narodnog Muzeja u Beogradu održavhe predavanje "Skrivene priče svedenih formi" 10 oktobra u biskopu Vojvodina u Pančevu.

Crnobrnja je jedan od arheologa koji je na lokalitetu u u Blizini Obrenovca pronašao figurine vinčanske kulture koje neodoljivo podsećaju na crtani lik koji je smislio Kavandoli.

 

Zanimljivi prateći program predstavlja i predavanje "La Linea i marketing" koje će 12. oktobra u prostorijama Wireleš Media održati Borislav Miljanović, Slavimir Stojanović Futra, Slavoljub Stanković, glumac Dragoljub Ljubičić i Nordeus Tima.

U muzičkom delu programa između ostalih nastupiće Kathrina Klement i Martin Siewart Duo iz Austrije i Orkestra Tušma i Tma iz Srbije.

Taj koncert je zakazan za 7. oktobar u beogradskom Kolarcu.

hellomagazin.rs printscr/youtube

Pročitajte još

Najnovije vesti