Štite srce, utiču na rad mozga i produžavaju život: Ovo je 5 najzdravijih namirnica na svetu

Štite srce, utiču na rad mozga i produžavaju život: Ovo je 5 najzdravijih namirnica na svetu

Autor: | 14/03/2024

0

Zdravlje na usta ulazi, kaže narodna izreka. Ipak, i od zdravog ima zdravije. Istraživanja su dokazala da određene namirnice poboljšavaju rad mozga, štite od srčanog i moždanog udara, popravljaju raspoloženje i produžavaju život. Evo koje su najzdravije namirnice na svetu.

Shutterstock

 

Borovnica

Sve vrste bobičastog voća odličan su izvor vlakana, koja održavaju probavni sistem, dobra su za srce, ali i za liniju. Ipak, borovnice prati glas da su bez konkurencije. Osim vlakana, izvor su i vitamina C, vitamina K i različitih antioksidanasa.

Shutterstock

 

Orašasti plodovi

Trezor su zdravih masti, proteina, vitamina, minerala i antioksidanasa. Orasi, bademi, lešnici, brazilski i indijski orah pozitivno utiču na rad mozga, ali i poboljšavaju raspoloženje. Budući da su bogati magnezijumom štite srce. Orašasti plodovi su kalorični, te ih treba umereno konzumirati.

Shutterstock

 

Brokoli

Brokoli i srodno povrće preventivno može delovati na neke vrste raka jer sadrže sulforafan, biljni spoj koji, između ostalog, štiti zdrava tkiva i pojačava detoksikaciju koju sprovodi jetra. Brokoli je bogat vitaminima A, C i K, važnim za zdravlje kostiju. Obiluje i folatima, čiji se nedostatak u organizmu povezuje sa depresijom.

Pročitajte: Čudite se zašto ne možete da smršate? Pet kobnih grešaka koje prave ljudi s viškom kilograma

Riba i morski plodovi

Sadrže vitamin D, vitamin B12, jod, selen, cink i gvožđe. Reč je o nutrijentima koji imaju ključnu ulogu u različitim metaboličkim procesima, funkciji imunog sistema, formiranju crvenih krvnih zrnaca, očuvanju kostiju i nervnog sistema.

Shutterstock

 

Mahunarke

Pasulj, grašak ili sočivo odličan su izvor proteina, vlakana, folne kiseline, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i cinka. S druge strane, reč je o niskokaloričnim namirnicama, koje imaju nizak nivo zasićenih masti. Redovan unos mahunarki ključan je za opšte zdravlje, rast i razvoj organizma.

Shutterstock

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock

Pročitajte još

Najnovije vesti