Sve je i dalje na svom mestu, onako kako je ostavila: Dom Isidore Bjelice čuva uspomenu na pokojnu književnicu

Sve je i dalje na svom mestu, onako kako je ostavila: Dom Isidore Bjelice čuva uspomenu na pokojnu književnicu

Autor: | 19/10/2023

1

Porodični dom Isidore Bjelice, u kom je živela sa suprugom Nebojšom Pajkićem i decom Lavom i Vilom, zauvek je ispunjen tugom nakon što je legendarna spisateljica izgubila bitku sa kancerom.

Mirko Tabašević

 

Isidora se hrabro borila protiv iscrpljujuće bolesti, ali snažna volja i istrajnost ovog puta, nažalost, nisu bili dovoljni. Sudbina je htela drugačije, a njeni najmiliji teško su podneli odlazak ove snažne žene koja nije odustajala od sebe do samog kraja.

Pročitajte: Ovo je majka Isidore Bjelice o kojoj je književnica pred smrt otvorila dušu - Letovala je dok sam bila na hemoterapiji, kako da me ne boli

Isidora je preminula u stanu svojih roditelja, a u porodičnom domu u kom je sa svojim voljenima uživala u obrocima, razgovoru o sitnim dogodovštinama i velikim idejama, sve je i dalje na svom mestu, onako kako je ona ostavila.

Luka Šarac

 

Vidi se da je u njihovom domu živela jedna ekscentrična spisateljica kao što je Isidora Bjelica. Poznata po svom prepoznatljivom stilu, ceo dom odiše njenim duhom - detalja ima svuda, umetnina još više, i stilski nameštaj dominira ovim prostorom.

 

 

Knjige vire iz svakog ćoška, a zid se ne vidi od ramova sa umetničkim slikama. Isidora je volela da se okruži umetnošću i lepotom.

Pročitajte: Na porodičnim portretima NJE NEMA - Ovo je tajanstvena sestra Lava i Vile Pajkić koju nikad ne spominju FOTO

Tamni parket prekriven je egzotičnim ćilimima, i na svakoj stolici postoje jastuci za dodatnu udobnost. Iznad jedne stolice je lampa, sigurno omiljeno mesto za uživanje u knjizi.

 

 

‒ Eto, i danas, a kad ovo kažem zvuči kao da je beskrajno mnogo vremena prošlo od njenog odlaska, često neko od nas prsne po kući nekoliko kapi omiljenog parfema. Onda nam se čini da je tu negde, samo što se ne pojavi. U stanu i dalje sve podseća na nju. Živimo okruženi suvenirima koje je neprekidno donosila sa putovanja, knjigama, šeširima. Sve je na svom mestu, onako kako je ostavila. Svaka od tih stvari ima svoju istoriju, za svaku nas vežu uspomene. U šta god da pogledamo, eto povoda za razgovor o njoj ‒ rekao je njen sin Lav u intervjuu, pola godine nakon Isidorine smrti.

Hellomagazin

 

 

Komentari (1)

Loading
hellomagazin. Mirko Tabašević

Najnovije vesti