Oskar: Svi detalji prestižne svetske filmske fešte

Oskar: Svi detalji prestižne svetske filmske fešte

Autor: | 12/03/2012

0

Dodela Oskara”, najveća holivudska parada filmova i toaleta, ove godine je imala veoma zanimljive trenutke tokom zvaničnog dela, ali i posle toga. Trijumf nemog filma „Umetnik“ i glumice Meril Strip, koja je utisnula svoj pečat u zvanični deo programa svojim vrlo emotivnim govorom, manje je prepričavan od kreacije Anđeline Džoli, čiji je šlic na haljini Ateljea „Versaće“ bio tema broj jedan u medijima.
Sat i po pre početka programa održanog u centru „Hollywood & Highland“  filmske zvezde su počele da pristižu u lumuzinama kako bi pozirale predstavnicima medija. Velika dizajnerska imena nadmetala su se koja slavna ličnost će poneti njihovu kreaciju.
Vatromet glamuroznih toaleta otpočela je glumica Mišel Vilijams, koja sa pokojnim glumcem Hitom Ledžerom ima kćerku, bila je uraskošnoj crvenoj  "Luj Viton" haljini. Meril Strip, koja je do sada bila nominovana sedamnaest puta, a sada je za ulogu Margaret Tačer u filmu „Čelična ledi“dobila treću zlatnu statuetu u karijeri, odevena bila je u skladu sa „Oskarom“. Ponela je dugačkuzlatnuhaljinu sa potpisom „Lanvin“ koja joj je odlično pristajala. Bila je obučena kao pobednica i pobedila je. Šalila se, ali je u dirljivom govoru bila vrlo emotivna. Nije čudo što su nominovana Glen Klouz, kao i mnoge druge dame, Sandra Bulok i Anđelina Džoli, pustile suzu zbog rečenica koje su se nizale, a koje su u velikoj meri bile upućene Merilinomsuprugu Donu, njenoj najvećoj podršci u životu, sa kojim je u braku od davne 1978, i sa kojimima četvoro dece.

Francuski crno-beli nemi film “The Artist” trijumfovao je sa pet osvojenih nagrada koje mu je dodelila Američka filmska akademija. Priznanje za najbolju ulogu dobio je Žan Dužardjan i momentalno je postao novi seks-simbol Holivuda. Nova zvezda je rođena, nardnog dana sve novine su pisale o ovom nadarenom umetniku koji je sve osvojio neobičnom harizmom.
Film Martina Skorsezea „Hugo“ imao je najviše nominacija, jedanaest, a osvojio je pet “Oskara”.
Voditelj dodele ovog najvećeg filmskog priznanja, glumac Bili Kristal, bio je siguran izbor za domaćina vrlo glamurozne ceremonije, sa nestvarno bogatom scenografijom, koja je zvanice podsetila  na zlatno vreme Holivuda.
Svi se slažu da je ovogodišnja dodela Oskaraobojena sa više glamura nego ranije.
Hvaljena zbog duge elegantne toalete, ali osporavana zbog premršave građe, Anđelina Džoli bila je u centru pažnje i zbog pomalo neobičnog držanja noge, koju je nameštala tako da se cela vidi kroz izrez na haljini. Mnoge glumačke dive bile su u toaletama koje pomalo podsećaju na venčanice, opšte je mišljenje modnih stučnjaka. Jedna od njih je Gvinet Paltrou, koja je obukla kreaciju Toma Forda. Mila Jovović je imala belu svetlucavu haljinu sa potpisom Eli Saab“. Runi Mara, nominovana za najbolju žensku ulogu u filmu „Muškarci koji mrze žene“ bila je hvaljena za toaletu modne kuće „Živanši“. I Kameron Dijaz je izgledala kao nevesta u čarobnoj haljini boje šampanjca, sa potpisom „Guči“.
Kada se Natali Portman pojavila u crvenoj i staroj, „vintidž“ haljini s potpisom „Dior“, modni kritičar su ostali bez daha, a fotografi su odmah spazili nešto što nema veze sa odećom- venčani prsten. Narednog dana svi mediji su se bavili njenim tajnim venčanjem. I njen verenik Bendžamin Milepid poneo je prsten na tom mestu, pa je to bila jedna od najzanimljivijih vesti sa dodele „Oskara“. Svojim držanjem i starinskom haljinom, Natali je mnoge podsetila na Odri Hepbern. Modnim kritičarima se nije dopala toaleta koju je nosila uvek atraktivna zvezda Dženifer Lopez, koja se uvek odlučuje za smele kreacije koje mnogo otkrivaju. Mnogi modni znalci smatraju da je ovoga puta možda preterala. U haljini Zuhara Murada poznata Latinoamerikanka previše je bila dekoltirana, smatraju modni kritičari.
Jedan „šou“ poljuljao je ustaljenu ceremoniju nagrađivanja. Naime, Saša Baron Koen, kome je najpre bilo zabranjeno da dođe na događaj, da bi se potom organizatori predomislili, i molili ga da se pojavi, došao je obučen kao Gadafi. U svom stilu, popularni Borat je crvenim tepihom prošetao u pratnji svojih "telohraniteljki". Pošto trenutno promoviše svoj film „Diktator“, tema je bila izabrana za holivudsku svečanost. Saša je u ruci nosio urnu u kojoj je navodno pepeo Kima Džonga. U jednom trenutku Saša je pred kamerama kazao da je san severnokorejskog vođe Kim-Džong Ila uvek bio „da bude posut po crvenom tepihu i dekolteu Hale Beri“, a potom je deo pepela završio na odelu voditelja popularnih „E!“ kanala, kome je davao izjavu.
Takođe, incident sa glumicom Šon Jang prepričavan je nekoliko dana posle dodele „Oskara“. Pedesetdvogodišnja Šon, junakinja kultnog naučnofantastičnog filma „Blejdraner“, uhapšena je na zvaničnom prijemu, Naime, obezbeđenje ju je zaustavilo jer nije imala kartu za prijem. Ona se posvađala sa radnikom na obezbeđenju prijema koji ju je potom uhapsio. Prebačena je u policijsku stanicu u Los Anđelesu, a policija je tereti za fizički napad. Kada je puštena iz pritvora, izjavila je da ništa nije uradila, već da ju je radnik obezbeđenja bez razloga uhapsio. Ona je, vidno besna i posramljena, najavila da će tužiti Akademiju ukoliko ne dobije javno izvinjenje. Glumica se pre nekoliko godina lečila od alkohola, o čemu je javno govorila. Osim toga, ovo nije prvi put da joj se desi incident. Nešto slično desilo joj se pre šest godina, kada je pokušala da bez pozivnice prisustvuje zabavi „Veniti fear“. Obezbeđenje je videlo da nema pozivnicu i tada su četvorica pripadnika obezbeđenja uz koškanje uspeli da Šon Jang izvedu sa zabave.
Posle incidenta koji je u medijima nazvan „spektaklom“, red je bio da se posle svečanosti gosti provesele na spektakularnim afterpartijima. Među njima je najbolji odziv poznatih imala „Venitifear“ zabava.
Eksplozija boja, živih razgovora i nazdravljanje šampanjcem odlikovali su ovu žurku održanu u zapadnom Holivudu, u hotelu „Sunset Tower“. Neke zvezde su se presvukle, neke su ostale u istim toaletama - i jedna od najboljih žurki posle 84.dodele „Oskara“ mogla je da počne.
Nominovani i nagrađeni su se jednako veselili i bez imalo sujete čestitali jedni drugima. Oni koji nisu došli proglašeni u šali su „lošim gubitnicima“ ili „prestarima“. Zanimljivo društvo zvezda na žurki činili su Gvinet Paltrou sa mužem, pevačem grupe „Koldplej“, uz „veteranku“ Džejn Fondu i Kameron Dijaz. Veče su proveli zajedno u smehu i druženju.
Zanimljivo je bilo videti Dženifer Lopez sa aktuelnim dečkom Kasperom Smartom, dok ih je u istoj prostoriji pogledom „sekao“ njen bivši dečko, reper Pi Didi. U jednom momentu bivši dečko ju je dotakao po ramenu dok je razgovarao s njom. Elton Džon je sa partnerom Dejvidom Furnišem pre večere zvanicama zabave predstavio četrnaestomesečnog sina Zakarija. Nakratko je dečak svetle put bio na otmenoj zabavi, a potom su ga dadilje odvele na počinak. Kim Kardašijan došla je sa trudnom sestrom Kortni, a neko od gostiju je sutradan tabloidima ispričao da su njih dve pojele najviše hrane od svih zvanica.
Svima se čini da šou-biznis nikada nije delovao glamuroznije, a ni zabavnije. Neki su dobili blistave statue, a neke zvezde su došle samo da se zabave i budu viđene na najspektakularnijem događaju kojem su prisustvovali pripadnici sedme sile iz čitavog sveta. Onima koji su gledali prenos na televiziji ostalo je da uživaju u glamuru koji ne mogu da osete. Ipak, kada se završavao televizijski prenos dodele nagrada, gledaoci su, kao i zvanice u teatru, zaustavljali suze kada je uz pesmu “What a Wonderful World” odata počast preminulim filmskim radnicima u poslednjih godinu dana. Među njima su bili Vitni Hjuston, kao i Elizabet Tejlor.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti