Lorin trećim singlom osvojila Evropu

Lorin trećim singlom osvojila Evropu

Autor: | 05/06/2012

0

Najveće takmičenje “lakih nota” na starom kontinentu – “Pesma evrovizije” ove godine, održano je u prestonici Azejberdžana Bakuu, a kao i obično manifestaciju su obeležili spektakularni nastupi i raskošne toalete izvođača i pompezna scenografija. Pedeset i sedmi po redu “Eurosong” okupio je muzičare iz četrdeset i dve zemlje od kojih je njih dvadeset i šest bilo u finalu. Specijalno za ovu priliku u prestonici Azejberdžana izgrađena je Kristalna dvorana “Baku” u kojoj su se pevači nadmetali za prestižnu nagradu, a grandiozna dvorana sagrađena je za samo osam meseci. Da bi gledaoci širom sveta uživali u ovom jedinstvenom muzičko-scenskom spektaklu pobrinulo se čak hiljadu i pedstotina zaposlenih i pet stotina volontera, a za postavljanje bine u Kristalnoj dvorani bilo je potrebno čak šest nedelja.
Nakon prve i druge polufinalne večeri, izabrano je dvadeset finalista dok su Nemačka, Italija, Španija, Velika Britanija i Francuska kao zemlje osnivači i ovog puta bile direktno u finalu kao i Azejberdžan. Domaćini su bile voditeljke Lejla Alijev i Nargiz Birk-Petersen, kao i Eldar Gasimov, pevač koji je prošle godine sa duetskom pesmom “Running Scared” trijumfovao u Dizeldorfu.
Muzički defile dvadeset i šest predstavnika svojih zemalja trajao je nešto duže od dva sata, a iz našeg regiona osim Željka Joksimovića takmičili su se i Kaliopi Bukle iz Makedonije i Maja Sar iz bosne i Hercegovine dok predstavnica Hrvatske Nina Badrić nije uspela da se plasira u finale. Po završetku nastupa svih izvođača, gledaoci širom Evrope imali su petnaest minuta da glasaju za svoju omiljenu kompoziciju, a njihovi glasali sabirali su se sa glasovima žirija. Pobednica Lorin koja je predstavljala Švedsku dobila je trista sedamdest i dva glasa, na drugom mestu su bile “Buranovske babuške” iz Rusije dok je naš predstavnik zauzeo treću poziciju.
Švedska prestavnica bila je veoma uzbuđena prilikom preuzimanja nagrade i naglasila je da je to zajednički trijumf nje i svih koji su glasali za njenu numeru “Euforija”. Zanimljivo je da je to tek treća pesma koju je snimila ova dvadesetosmogodišnja pevačica. Ona se muzikom bavi od svoje desete godine kada je počela da svira klavir i to nakon što je odgledala film “The Piano”. Popularnost u svojoj zemlji stekla je pošto je učestvovala na televizijskom muzičkom takmičenju “Idol” 2004. godine. Nakon toga snimila je svoju prvu numeru “Snake”, ali narednih godina nije imala mnogo uspeha kada je karijera u pitanju. Pomalo zaboravljena, vratila se na javnu scenu svoje zemlje prošle godine kada je sa pesmom “My heart is Refusing Me” učesvovala na takmičenju “Melodi” na kome se bira učesnik Eurosonga i tada je bila na četvrtom mestu. Početkom godine sa pesmom “Euforija” uspela je da pobedi najpre na “Melodiju”, a potom je svojim vokalnim mogućnostima, harizmom i jedinstvenim scenskim nastupom i jednostavnim stajlingom trijumfovala i u Azejberdžanu.
Veliko iznenađenje bile su i predstavnice Rusije “Buranovske babuške”. Sastav od šest baka koji je izvodio numeru “Party for Everybody” osvojio je publiku u Evropi već nakon prve polufinalne večeri na kojoj su nastupile. Zanimljivo je da su se one bavile muzikom iz hobija u svom selu Buranovu, ali su nakon reportaže o njima na nacionalnoj televiziji brzo postale velika atrkcija u Rusiji. Iako je pobednik Evrovizije u Beogradu, Dima Bilan imao želju da i ove godine predstavlja svoju zemlju, “Babuške” su ga pobedile na lokalnom Ruskom takmičenju. Ovaj sastav čini osam članica, ali su u Bakuu došle samo njih šest, jer preostale dve nisu mogle da dobiju potrebne papire kako bi otputovale u Azejberdžan. I pored toga svojom zanimljivom kompozicijom koja je spoj folklornog i pop zvuka osvojile su simpatije širom starog kontinenta.
Treća pozicija pripala je našem predstavniku Željku Joksimoviću koji je jedan od omiljenih pevača među evrovizijskom publikom. Poznati kantautor je prvi put učestvovao na ovom takmičenju 2004. Godine kada je sa pesmom “Lane moje” osvojio drugo mesto. Njegovu kompoziciju “Lejla”, bosanski pevač Hari Varešanović izvodio je 2006. i bio trećeplasirani, dok 2008. godine sa sadašnjom suprugom Jovanom Joksimović vodio Eurosong u Beogradu. Ove godine Željko je predstavljao našu zemlju sa baladom “Nije ljubav stvar” koju je sam komponovao dok su tekst pisali Marina Tucaković i Miloš Roganović.
On je ostavio veliki utisak i ovog puta na publiku u Bakuu, ali će se naredne godine ovo takmičenje ipak održavati u prestonici Švedske.

Tekst: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još