Zdravlje: Problemi sa varenjem

Zdravlje: Problemi sa varenjem

Autor: | 21/01/2012

0

Nadutost posle jela i težak osećaj da hrana stoji u želucu, naročito posle konzumiranja masne hrane, gorušica, zatvor, koji može preći u hroničan, lenja creva, to jest usporeno kretanje hrane kroz creva samo su neki od problema koji su naročito izraženi tokom i posle prazničnih dana.
Savremeni tempo života zanemaruje fiziološke potrebe organizma za ishranom u istim terminima, za raznovrsnom hranom, kuvanim jelima, odgovarajućim unosom biljnih vlakana. Usled takvog ponašanja sistem organa za varenje sve je više opterećen neurednim ili preobilnim obrocima, teškom i masnom hranom, preteranom upotrebom brze hrane, ishranom s nogu (pri čemu se hrana ne sažvaće dovoljno), nedovoljnim unosom voća i povrća (biljnih vlakana), preobilnim konzumiranjem začina, kafe i cigareta. Štetno dejstvo stresa koji nas dodatno opterećuje često se može ispoljiti upravo na želudačnoj sluznici razvojem čira na želucu i gastritisa - pojačane kiselosti želudačnog soka.
Uzroci stomačnih tegoba mogu biti i gljivične infekcije, netolerancija na laktozu iz mleka, preosetljivost na gluten i druge vrste alergija na hranu. Alergija na hranu može se ispitati eliminacionim dijetama, to jest ako se u izvesnom periodu ne konzumiraju određene namirnice ili grupa namirnica.
Povećana kiselost ili gastritis je posledica pojačane sekrecije želudačne kiseline, što je jedna od predispozicija za razvoj gastritisa i čira na želucu. Gastritis je posledica nespecifične upale želudačne sluznice, koja nastaje pod dejstvom kiseline kad se ošteti zaštitni sloj sluznice. Simptomi gastritisa su pečenje u gornjem delu stomaka, mučnina, gubitak apetita.
Slatki koren, astragalus i beli slez sadrže sluzne materije koje doprinose oblaganju želuca i zaštiti od agresivnog dejstva kiseline. Slatki koren, osim protektivnog, ima i protivupalno dejstvo, pa smanjuje upalu već oštećene sluznice i omogućava njenu regeneraciju. Čaj od nane i kamilice deluje umirujuće, smanjuje grčeve i napetost, stimuliše varenje i smanjuje bol u želucu i crevima. Takođe tradicionalno se koriste za razne upalne procese organa digestivnog trakta.
Ako imate probleme sa pojačanim lučenjem kiseline, nemojte predugo žvakati žvake. Prilikom žvakanja luči se želudačna kiselina, koja može da ošteti prazan želudac. Izbegavajte sirovo povrće, koje mehanički nadražuje sluznicu, a koristite obareno, usitnjeno ili ispasirano povrće.
Čir na želucu - Kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu javlja se ravnomeran bol u razmacima od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Kada je čir na dvanaestopalačnom crevu bol se javlja dva-tri sata posle jela. Može se javiti na prazan želudac, a smiruje se uzimanjem hrane. Ako se nalazi na želudačnoj sluznici, bol se obično pogoršava posle uzimanja hrane. Apetit slabi, javljaju se nadutost, težak osećaj u crevima, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Nemačka komisija je odobrila upotrebu slatkog korena kod problema koji su posledica čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Kantarion je tradicionalni lek za čir na želucu jer stimuliše zarastanje čira.
Bol u želucu - Javlja se kao prateća pojava u većini poremećaja digestivnog sistema. Nana, kamilica, komorač, anis, kao čaj ili etarska ulja, opuštaju mišić creva i želuca i na taj način smanjuju grčeve i bol.
Loše varenje - Ako je loše varenje posledica nedovoljnog stvaranja enzima koji razgrađuju hranu, nadoknada pankreasnih enzima može biti od koristi. Enzimi koji vare hranu dele se na one koji vare šećere, proteine i lipide - masti. Enzimi papaje i ananasa-bromelin služe za razgradnju proteina. Gorke materije iz pelina, hajdučke trave, kičice, lincure utiču na lučenje “crevnih sokova”, to jest enzima koji omogućavaju varenje. Uloga aperitiva koji su na bazi ovih biljaka je da pospeši varenje pred obrok. Kod poremećaja varenja koriste se kombinacije čajeva nane, kamilice, matičnjaka, hajdučke trave, pelina, lincure. U nedostatku žučnih soli i enzima lipaza otežano se vare masti. Usled stresa može nastupiti zastoj u radu creva, pri čemu se javljaju bolovi u želucu, nadutost, loše varenje.
Crevna peristaltika (rad creva) - Može se stimulisati kretanjem, masažom, unosom dovoljne količine tečnosti. Određeni simptomi u digestivnom traktu mogu da nastanu kao neželjena dejstva lekova, a većina medikamenata može biti nepodnošljiva za osobe sa osetljivim crevnim putevima.
Nadutost želuca - Nastaje kao posledica povećanog unosa tečnosti, povećanog stvaranja crevnih gasova, opstrukcije creva, uvećanih unutrašnjih organa, masnih naslaga, razvoja tumora u digestivnom sistemu. Povećana nadutost usled stvaranja crevnih gasova jeposledica povećanog broja crevnih bakterija, povećanog unosa šećera, lošeg varenja ili loše apsorpcije šećera. Određene vrste voća i povrća sadrže šećere koje ljudski organizam slabo vari, ali ih razgrađuju crevne bakterije, na primer pasulj, kupus, luk, šargarepa, banana, kajsija, proizvodi od celog zrna pšenice (integralni). U slučaju stalnih tegoba digestivnog trakta neophodno je sprovesti detaljan pregled da bi se utvrdio pravi uzrok i sprovelo adekvatno lečenje.
Mučnina - Uključuje neprijatan osećaj u želucu, odbojnost prema jelu, a može da se razvije i nagon za povraćanjem. Đumbir deluje na smanjenje mučnine i nagona za povraćanjem, koristi se kod bolesti putovanja, a u nekim slučajevima i kod mučnine u toku trudnoće.
Zatvor - Kod zatvora je potrebno unositi dovoljne količine tečnosti, kretati se da bi se pospešila peristaltika, jesti voće i povrće, kao i proizvode od celog zrna, jer su bogati biljnim vlaknima koja imaju sposobnost da bubre u crevima, vrše pritisak na zidove creva i time stimulišu prirodni refleks pražnjenja. Kod akutnih (trenutnih) zatvora mogu se koristiti čaj sene ili krušine, koji deluju iritirajuće na creva i tako stimulišu pražnjenje. Ipak ne treba ih stalno koristiti, jer povećavajugubitak kalijuma, a nedostatak ovog minerala u organizmu može da bude štetan jer izaziva poremećaj u radu srca, slabost mišića. Preporučuje se upotreba najviše dve do tri nedelje. Dugotrajna primena dovodi do gubitka prirodnog refleksa pražnjenja creva i tzv. lenjosti creva.
Usled poremećaja u crevnoj flori javlja se dijareja (proliv) koju mogu da  prouzrokuju neke vrste hrane, infekcije virusima, bakterijama i parazitima, upalni procesi u crevima. Probiotske bakterije su „dobre bakterije“ koje naseljavaju prirodnu crevnu floru. Probiotici omogućavaju uspostavljanje poremećene crevne flore.
KAKO SE OSLOBODITI NADUTOSTI
Neprijatan osećaj nadutosti može da se reguliše uvođenjem nekoliko korisnih navika. Svako povremeno ima probleme sa nadutošću, a ako su razlog gasovi u crevima, taj problem se može regulisati. U slučaju zadržavanja vode u organizmu, oboljenja jetre ili srca, izgled naduvenog stomaka ne potiče od gasova i zahteva drugačiji, medicinski pristup.
Postoje uvreženi mitovi da je naduveni stomak posledica viška vode u organizmu. To nije tačno jer stomak nije mesto u kojem se akumulira suvišna tečnost, već su to članci nogu i stopala.
Dakle, gasovi su pravi razlog, a njih izazivaju zatvor, netolerancija na hranu, namirnice bogate celuloznim vlaknima (pasulj, kupus, karfiol), gazirana pića.
* Izbegnite zatvor - Ako ne unosite dovoljno vlakana, tečnosti i ne krećete se dovoljno, može se pojaviti zatvor, što ima za posledicu nadutost. Da biste izbegli ovakve pojave, uzimajte hranu od celog zrna (integralni proizvodi), voće, povrće, semenke. Takođe, unosite dosta tečnosti, šest do osam čaša dnevno, i trudite se da povećate fizičku aktivnost, prošetajte umesto da se vozite automobilom ili autobusom, idite liftom umesto stepenicama. Nemojte očekivati da se dugo sticane navike promene preko noći, važno je samo da znate da svaka navika može da se promeni, samo treba uporno raditi na tome.
* Proverite eventualnu netoleranciju na laktozu ili gluten - Alergija na hranu i netolerancija mogu da izazovu gasove i nadutost, ali te alergije može da ustanovi samo doktor. Mnogi pogrešno počnu da veruju da su alergični na nešto, pa uskrate organizmu neke važne hranljive materije.
Pokušajte  da smanjite količinu hrane za koju sumnjate da izaziva alergiju. Ako sumnjate da ste alergični na mleko, probajte da unosite mlečne proizvode u vidu zrelog sira ili jogurta, jer sadrže manje laktoze.
* Ne jedite prebrzo - Ako jedete brzo i ne sažvaćete dobro hranu, možete progutati vazduh koji će doprineti osećaju nadutosti. Dakle, probajte da usporite i da uživate u hrani. Obroci bi trebalo da traju petnaest do trideset  minuta. Takođe, trebalo bi znati da varenje počinje u ustima, pa ako hranu bolje sažvaćete, osećaj nadutosti biće manji. Još jedna od prednosti sporog unošenja hrane je da dok temeljno žvaćete i uživate u ukusima, postajete zadovoljniji obrokom. Utvrđeno je i da, ako jedete sporije, na kraju pojedete manje, jer brže dobijete osećaj sitosti.
* Ne preterujte sa žvakaćim gumama - Žvakanjem žvakaćih guma može da se proguta vazduh koji doprinosi osećaju nadutosti.
* Umereno sa mahunarkama i povrćem koje stvara gasove -  Ako ne jedete često mahunarke, kupusare (kupus, kelj, karfiol, brokoli), možete imati osećaj nadutosti kada ih konzumirate. To, naravno, ne znači da ne bi trebalo da ih jedete, jer su to namirnice bogate hranljivim i zaštitnim materijama, a kupusare sadrže i indole, koji imaju antikancerogena svojstva. Ne bi trebalo da ih jedete odjednom previše i smanjićete mogućnost pojave problema sa gasovima. Takođe možete uzeti dodatne enzimske proizvode da pospešite njihovo varenje.
* Jedite manje, a češće - Umesto tri velika obroka tokom dana, probajte da jedete manje, a češće. Na taj način sprečićete osećaj nadutosti koji se često javlja posle obimnog jela. Probajte pet- šest malih obroka svakog dana, ali vodite računa da ne preterate sa kalorijama (akcenat je na malim obrocima).
* Probajte hranu protiv nadutosti - Pokušajte da u svoj jelovnik ubacite hranu koja smanjuje pojavu nadutosti: čaj od nane, papriku, đumbir kao začine, jogurt koji sadrži dobre probiotske bakterije, ananas koji sadrži bromelin koji pomaže varenju.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti