Posle 30 godina u Zagrebu: Ovacije za beogradskog "Uobraženog bolesnika" (video)

Posle 30 godina u Zagrebu: Ovacije za beogradskog "Uobraženog bolesnika" (video)

Autor: | 23/01/2016

0
Foto: JDP/Nenad Petrović

Za prvo gostovanje JDP-a u HNK nakon tri decenije odabran je Molijerov komad "Uobraženi bolesnik” u režiji Jagoša Markovića. Ulaznice su bile rasprodate već po objavljivanju repertoara i nacionalni teatar u Zagrebu sinoć je bio ispunjen doslovno do poslednjeg mesta.

Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Jelisaveta Sablić, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Nebojša Milovanović, Slobodan Tešić, Marta Bjelica, Mladen Sovilj i Miloš Jevtović, glumci Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), doživeli su sinoć ovacije u Hrvatskom narodnom kazalištu.

- Veliki aplauz, ovacije... Jugoslovensko dramsko je u Hrvatskom narodnom kazalištu nastupilo posle trideset godina, nakon što je na ovoj sceni 1986. izvedena predstava “Putujuće pozorište Šopalović” Ljubomira Simovića u režiji Dejana Mijača. Ali mi smo svih ovih poslednjih godina bili prisutni u Zagrebu i praktično je odigran skoro ceo repertoar JDP – kaže Tamara Vučković, direktorka JDP.

Gostovanje u Zagrebu je nastavak ponovno uspostavljene saradnje dve pozorišne kuće započete u junu prošle godine, kada su glumci HNK na sceni "Ljuba Tadić“ JDP izveli predstavu “Vučjak” Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana.

Direktorka JDP dodaje i da je dogovoren nastavak saradnje, kao i da postoje planovi da se ostvari koprodukcije ove dve pozorišne kuće..

U prepunoj i veličanstvenoj sali HNK mogla su se videti lica koja pamte gostovanja i predstave JDP-a iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a prijatno iznenađenje bilo je i mnoštvo mlađih ljubitelja teatra.

Foto: JDP/Nenad Petrović

Predstavi su pristustvovali i Mira Nikolić, ambasador Srbije u Zagrebu, Porfirije Perić, mitropolit zagrebačko ljubljanski, kao i menadžer grada Beograda Goran Vesić.

- Ne postoji bolji način da se predstave grad Beograd i kultura nego kroz pozorišne predstave, izložbe, kao i dostignuća domaćih kulturnih umetnika. Želimo da podstaknemo saradnju dva grada i verujem da je gostovanje JDP-a u HNK-u biti samo početak gostovanja i drugih naših pozorišta, ne samo u Zagrebu već i u drugim prestonicama širom regiona – istakao je Vesić.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs JDP/Nenad Petrović

Najnovije vesti