Jelisaveta Karađorđević: Portret svog oca kneza Pavla darovala je Narodnoj skupštini

Jelisaveta Karađorđević: Portret svog oca kneza Pavla darovala je Narodnoj skupštini

Autor: | 17/06/2015

0


Bogata umetnička kolekcija doma Narodne skupštine Republike Srbije prošle nedelje obogaćena je još jednim delom - portretom kneza Pavla - neprocenjive vrednosti. Ovaj eksponat darovala je kćerka nekadašnjeg suverena, kneginja Jelisaveta Karađorđević, a umetničko delo ubuduće će krasiti salon koji nosi ime njenog oca. Ovim gestom ispravljena je jedna istorijska nepravda i paradoks, jer su baš u Salonu kneza Pavla, osim njegovog, postojali portreti svih vladara dinastija Karađorđević i Obrenović. Na ovaj propust prošle godine ukazala je kneginja Jelisaveta, a na njenu inicijativu i zalaganje predsednika "Color Press Grupe" Roberta Čobana, kao i uz svestranu pomoć predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, ispravljena je nepravda.

Portret je predat Narodnoj skupštini na skromnoj svečanosti, kojoj je prisustvovala kneginja Jelisaveta u društvu njenih najbližih. Koliko je ovaj događaj značajan za njenu porodicu govori i činjenica da je njen sin Nikola specijalno za ovu priliku došao iz Belgije kako bi prisustvovao događaju. Prisutni su imali priliku i da obiđu dom Narodne skupštine i saznaju mnoge pojedinosti o ovoj instituciji.

Ponosna Jelisaveta nije krila zadovoljstvo, a bila je presrećna što je njen sin, koga je rodila u drugom braku sa britanskim političarem Nilom Balfurom, uspeo da dođe u Beograd, za šta nema često priliku. Uprkos svim obavezama, kneginjina porodica ne propušta nijednu priliku da bude na okupu, pa tako kćerka kneza Pavla često odlazi u Brisel, gde njen sin živi sa svojom porodicom, a podjednako se raduje i susretu sa njegove četiri kćerke. Ovo leto ona će iskoristiti da se vidi sa svojom kćerkom, čuvenom glumicom Katarinom Oksenberg i tri unuke, Indijom, Majom i Selet.

Piše: Ivana Nikolić
Foto: Hello!

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin