Ljiljana Stjepanović: Unuke su mi najveća radost

Ljiljana Stjepanović: Unuke su mi najveća radost

Autor: | 28/04/2015

0

U domu glumice Ljiljane Stjepanović ovog Uskrsa bilo je tri povoda za slavlje i radost čitave porodice. Osim zbog najvećeg hrišćanskog praznika, kada prvakinja "Pozorišta na Terazijama" neizostavno okuplja svu familiju, ove je bio i prvi Uskrs njene mlađe unuke, šestomesečne Ljiljane, dok su sin Vlastimir i snaha Marija proslavljali prvu godišnjicu braka. Sa njima su bili i stariji sin Igor i snaha Natalija, kao i njihova četrnaestogodišnja kćerka Ksenija.
- Ovaj Uskrs za sve nas bio je poseban jer smo ga prvi put slavili sa Ljiljanom, našim najmlađim članom porodice, a uz to je mom sinu i snahi tog dana bila godišnjica braka. Iako se svake godine okupljamo u radosti i veselju, ovog puta atmosfera je bila lepša i razdraganija nego inače. Pre toga svi zajedno smo proslavili i Lazarevu subotu, kada su obe unuke od mene dobile zvončiće. Ljiljani je to bilo prvo zvonce od bake, iako sam i prošle godine, kada je snaha bila trudna, kupila jedno namenjeno njoj. Ksenija sada već ima čitavu seriju, pa i pored toga što je već velika da bi se tome radovala, svake godine joj kupim jedno i tako će biti dok sam živa - počinje priču čuvena glumica.
- Moja Ksenija i ja svake godine zajedno farbamo jaja, pa je tako bilo i ovog puta. Imale smo pomoć i od moje starije snaje, koja je odlična u ispisivanju imena na jajima. Naravno, bila je spremna i bogata trpeza, kako i dolikuje najvećem hrišćanskom prazniku. Obožavam da okupljam porodicu i da kuvam za njih, a pošto mi najbolje idu jela od testa, i njih najviše spremam, ukućani me često zovu Ljilja kiflica. Naravno, na trpezi su se našli i supa, pečenje i sve ono što podrazumeva slavljenička atmosfera.

Uskrs nije jedini povod za slavlje u kući slavne umetnice jer otkako je u njihov dom na jesen prošle godine stigla nova prinova, svaki dan im je kao praznik. Ponosna baka svaki slobodan trenutak koristi da bude sa mezimicom koja joj je došla u pravom trenutku.
- Svako novo dete je nova velika radost, a ovog puta sam se neizmerno obradovala jer se moj sin nešto kasnije oženio, sa trideset šest godina. Međutim, nikada nije kasno za lepe stvari. Čak i kada sam malo gubila nadu i pitala se hoće li se to desiti ili neće, došla je beba u pravom trenutku. Tako mi je svojevremeno i Ksenija došla kada mi je radost bila preko potrebna. To su bili dani kada sam imala mnogo problema i njeno rođenje mi je dalo snagu da nastavim da se borim. S druge strane, Ljiljana mi ulepšava ove moje kasne godine - objašnjava Ljiljana i ističe da joj se u početku nije dopala ideja da mlađa unuka nosi njeno ime.
- To mi je prvo malo smetalo, a sada mi je mnogo drago. Moj sin je hteo da mi se na taj način oduži za svu ljubav koju sam pružila njemu i njegovom bratu. Međutim, ja sam smatrala da je to staro ime i da bi možda trebalo izabrati neko savremenije. Ali eto, i moj Vlastimir ima staro srpsko ime, pa se u tom smislu tradicija nastavlja.
Novi životni tempo koji je nametnula najmlađa članica porodice junakinje mnogih domaćih serija kao što su "Bolji život" i "Porodično blago", nimalo ne smeta njenoj baki. Iako penzionerka, Ljiljana je još puna energije i volje za životom.
- Kada beba dođe u dom, život se menja i to je neminovnost. Ja sam već pet godina penzionerka, ali još mnogo radim. Igram i po dvadeset pet predstava mesečno, što je za mojih šezdeset i kusur godina ozbiljna cifra. S druge strane, željna sam i da se poigram sa Ljiljanom, da je nosim i mazim i da mi Ksenija dođe i da sa njom provodim vreme. Duša sve to hoće, ali telo nekada traži odmor - priznaje glumica, koja je posebno ponosna na unuku Kseniju.
- Ksenija sada ima četrnaest godina i priprema se za malu maturu, tako da ima mnogo obaveza. Uz to igra jednu predstavu u "Madlenianumu" i ide u školu glume u "Dadov". Međutim, i pored toga ne mogu da prođu dva dana a da ne dođe da se poigra sa sestricom i da provede vreme sa svima nama.

Starija unuka poznate glumice od malih nogu prati svoju baku u pozorištu, a već sa pet godina igrala je u seriji "Selo gori, a baba se češlja", dok je ubrzo posle toga dobila i prvu ulogu u pozorištu "Madlenianum", gde je nastavila da glumi.

- Ksenija je bila jako mala kada je zakoračila u svet glume, ali je već tada bila veoma ozbiljno dete, jer je valjda provodila dosta vremena sa nama odraslima. Gluma je još interesuje i ide redovno u "Dadov", a da li će odlučiti da joj to bude profesija videćemo po završetku srednje škole. Sada je skoncentrisana na pripremanje prijemnog ispita i upis gimnazije. Volela bih da nastavi mojim stopama, jer vidim da je ta profesija usrećuje i da ima talenta. Ljiljana je još beba da bi o njoj pričala na taj način, ali ne bih imala ništa protiv ako se bude zainteresovala za moju profesiju - objašnjava ponosna baka koja je već počela da piše zbirku pesama za svoju mlađu mezimicu.
- Moja prva zbirka dečjih pesama "Ljudac" nastala je inspirisana Ksenijom, a mala Ljilja je već dobila svoju prvu pesmu. Polako pišem stihove za koje me ona inspiriše, a kada bude malo porasla i bude počela da crta, nakupiću materijal, pa ćemo izdati zbirku za koju će ilustracije biti njeni crteži, kao što sam to uradila za Kseniju. To će im biti uspomene od babe.
Energična glumica tvrdi da se nikada neće odreći svoje profesije i da odlazak u penziju za nju nije označio i prestanak rada, jer ne bi mogla da zamisli svoj život bez pozorišta.
- Sentimentalno sam vezana za moje "Pozorište na Terazijama", u kome sam započela karijeru i ostala tamo do penzije. Sada sam kod njih "ugovorac" i igram četiri predstave, ali radim i u "Zvezdara teatru", Kruševačkom pozorištu, "Akademiji 28". Osim toga imam i svoj "Ciganski kabare", kao i monodrame koje radim. Sa svim tim predstavama dosta putujem, što iziskuje veliki napor, ali jednostavno ne bih mogla da zamislim život bez pozorišta. Verovatno bih tada kod kuće svakog dana brisala prozore i prala sve po redu, jer posedujem veliku energiju koju moram negde da izbacim. Ponekad mi je žao što nemam više vremena da čitam i pišem, ali doći će i to - zaključuje talentovana umetnica.

Tekst: Ivana Nikolić; Life Content
Foto: Boško Karanović; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti