Toma Zdravković: Velikan čije se pesme pevaju 19 godina nakon njegove smrti

Toma Zdravković: Velikan čije se pesme pevaju 19 godina nakon njegove smrti

Autor: | 30/09/2010

0

Na današnji dan pre 19 godina preminuo je Toma Zdravković, legendarni pevač i kompozitor koji je u brojnim hitovima opisao svoja pijanstva i nesrećne ljubavi. Tomin brat Novica Zdravković, kolege i zemljaci sinoć su održali koncert u Leskovcu u čast velikog pevača i boema, a danas će zapevati i u njegovom rodnom selu Pečenjevcu.
- Ove godine se i naš Leskovac na neki način odužio i evocirao uspomenu na mog pokojnog brata tako što je organizovan koncert u Tominu čast. Za danas je planiran koncert u našem rodnom selu Pečenjevcu, odakle je Toma krenuo u svet i dotakao zvezde. Posle nastupa sešćemo i prisetićemo se zajedničkih dogodovština - rekao je Novica Zdravković za Press.
Legendarni Predrag Cune Gojković kaže da je bio oduševljen idejom o koncertu u Tominu čast. On predlaže način na koji bi njegov rodni kraj mogao da se oduži zemljaku.
- Ako su mogli da se oduže Šabanu Bajramoviću u Nišu, red bi bio da i Leskovčani podignu spomenik Tomi. Makar da se u njegovom Pečenjevcu napravi jedna česma, koja bi simbolizovala izvor njegovih pesama, ideja i nadahnuća. Tomine pesme živeće dok je srpske narodne muzike i pevaće je sve generacije, od najmlađe pa do moje - evocirao je Cune uspomenu na svog kolegu i prijatelja.

Toma Zdravković, za prijatelje Dado, rođen je 20. septembra 1938. u selu Pečenjevce kod Leskovca. Odrastao je u nemaštini, kao jedno od petoro dece. Tek punoletan otisnuo se u svet, započevši karijeru u leskovačkoj kafani „Dubočica". Ubrzo se pročulo da u Leskovcu peva „neki Toma" koji sve zna: narodne, zabavne i starogradske pesme, ali i francuske šansone i italijanske kancone. Put ga je zatim odveo u tuzlanski hotel „Bristol", a 1962. ostvario je san da peva u Beogradu i to u baru hotela „Metropol". U prvi brak stupio je iste godine, kada je u jednom zrenjaninskom hotelu upoznao Olgicu. Sledeće godine se razveo i snimio prvi singl sa legendarnim hitom „Što te večeras nema".
Nakon toga Toma se ženi Milicom zbog koje se odrekao kocke i boemskog društva. Usledio je poziv zagrebačkog „Jugotona" da snimi ploču i ubrzo njegov singl sa pesmom „Ciganka" dostiže zlatni tiraž, koji mu otvara sva vrata radija, televizije i brojnih festivala. Pesmu „Odlazi, odlazi" za samo dva meseca prodao je u neverovatnih 100.000 primeraka! Nakon razvoda od Milice 1970. Toma je pao u depresiju i opet se okrenuo piću i kocki. Sa hitovima, međutim, nije imao problema. Kruna Zdravkovićevog muzičkog opusa bila je saradnja sa Silvanom Armenulić, kojoj je napisao legendarni hit „Šta će mi život bez tebe dragi".
Treći brak usledio je sa Cetinjankom Nadom 1972. I ova veza bila je kratkog veka. Četvrtu i poslednju suprugu Gordanu upoznao je 1977. na turneji po Kanadi, s kojom je dobio sina Aleksandra. Srećan brak prekinula je bolest - 1987. odlazi u bolnicu sa veoma lošim prognozama, koje su ga navele da organizuje turneju „Oproštajni koncerti Tome Zdravkovića". Ispostavilo se da kreativni vrhunac tek sledi: na testamentarnom albumu, objavljenom 1990, našle su se pesme „Da l' je moguće", „Dotak'o sam dno života" i „Kafana je moja istina". Toma je preminuo 30. septembra 1991. u Beogradu.
Zdravković je tokom pevačke karijere snimio 11 studijskih albuma i na desetine singlova koji su prodati u astronomskim tiražima. Pojavio se u filmovima „Balkan ekspres" i „Bolje od bekstva", kao i u TV serijama „Doktorka na selu" i „Bolji život". „Fejsbuk" stranica sa njegovim imenom broji više od 120.000 obožavalaca.
Izvor: Press

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi:

Najnovije vesti