Kako prestati sa pušenjem?

Kako prestati sa pušenjem?

Autor: | 15/12/2015

0

Činjenice o štetnosti pušenja više su nego očigledne i svi ih vrlo dobro znaju, međutim mnogi čine grešku što ne razdvajaju želju od jačine volje koja bi trebalo da se mobiliše na najbolji mogući način. Osim toga potreban je precizan plan koji će pomoći u odvikavanju od ove štetne navike.

Posle prestanka pušenja, prva tri dana su najteža, ali na kraju, petog dana, većina pušača oseća da je žudnja za cigaretama znatno manja. Desetodnevna apstinencija garantuje uspeh. Prvi korak je da pušač odlučno sebi kaže Odlučio sam da ne pušim i da to sebi neprekidno ponavlja, od trenutka kada ujutru otvori oči dok ne krene na počinak.

Snagom volje potrebno je da sebe ubedi da je ta odluka više nego korisna, pre svega za zdravlje, i da stalno ima na umu da snažna pozitivna odluka ima direktan uticaj na smanjenje fizičke potrebe za pušenjem.

Postoje izvesna pravila kojih bi pušači trebalo strogo da se pridržavaju, naročito prvih pet dana, koji će im pomoći da prebrode najteže krize na koje će nailaziti do ostvarenja cilja.

- Potrebno je da tokom dana pušač pije što više vode, šest do osam čaša između obroka. Što se više tečnosti konzumira, više će se nikotina izlučiti iz organizma. Voda je neophodna ne samo za oslobađanje organizma od nikotina, nego i za dobro funkcionisanje nervnog sistema.

- Pušač bi trebalo da se dovoljno odmara prvih pet dana, da u određeno vreme uzima uobičajene dnevne obroke i da krene na noćni odmor u određeno vreme. Tokom ovih pet dana trebalo bi da učini sve što je moguće da sačuva mir svog nervnog sistema i
zato je potrebno da planira odlazak u postelju nešto ranije nego što to obično čini. Nervima je potrebno pružiti što bolji odmor jer je premorenost, u svim oblicima, veliki neprijatelj snage volje.

- Posle obroka korisno je izaći iz kuće u šetnju i duboko udisati vazduh najmanje dvadesetak minuta, a nikako sesti u omiljenu fotelju. Šetnja posle svakog obeda trebalo bi da postane pravilo koje u periodu odvikavanja mora bezuslovno da poštuje.

- Da bi pušač bio jači od neodoljive želje koja će ga povremeno progoniti, upravo kad mu se čini da više ne može da izdrži, trebalo bi da sebi kaže: Odlučio sam da ne pušim. Potrebno je da posle toga popije čašu vode i počne duboko da diše. U roku od nekoliko minuta želja za cigaretom počeće da jenjava.

- Tokom odvikavanja od štetne navike pušenja pušač ne bi trebalo da pije alkoholna pića, kafu, čaj, koka-kolu i potrebno je da izbegava bilo kakva stimulativna sredstva da bi što brže ojačao nervni sistem. Strasnim pušačima godi začinjena hrana upravo zato što duvan umrtvljuje čulo ukusa, te je poželjno da prvih pet dana izbaci iz jelovnika hranu prženu na masti i ulju i da organizmu priušti lagana jela, meso zameni ribom, a slatkiše obiljem raznovrsnog voća. Specijalne tablete, flasteri ili neka druga pomoćna sredstva možda mogu da pomognu pri ostavljanju pušenja, ali ih ne bi trebalo uzimati bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Svaki novi dan korak do pobede

Efekti prestanka pušenja vidljivi su gotovo odmah. Manje od dvadeset minuta posle poslednje cigarete brzina otkucaja vašeg srca vratiće se na normalan nivo. Dva sata posle poslednje cigarete krvni pritisak i otkucaji srca snižavaju se na optimalnu meru, a cirkulacija se poboljšava. Međutim, javljaju se prvi simptomi povlačenja nikotina, što uključuje povećanu želju za cigaretom, anksioznost, napetost, pa i frustraciju, poteškoće sa spavanjem i povećan apetit. Dvanaest sati posle poslednje cigarete nivo ugljenmonoksida značajno opada. Dva dana po prestanku pušenja jedna od očiglednih pozitivnih promena je bolji doživljaj ukusa i mirisa hrane. Posle nedelju dana nikotin je u potpunosti napustio vaše telo, što je ujedno vrhunac nikotinske krize, te se mogu pojaviti neprijatni simptomi, kao što su glavobolja, mučnina, grčevi i želja za cigaretom. Otprilike mesec dana posle prestanka pušenja vaša pluća će se regenerisati, te ćete zaboraviti na učestalo kašljanje, kratke udahe prilikom disanja i brzo zamaranje.

Komentari (0)

Loading
Snežana Milošević Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: pušenje zdravlje