Za sve ljubitelje italijanske kuhinje, recept za domaće lazanje sa mlevenim mesom i povrćem.
Sastojci
4 kašike maslinovog ulja
4 celera
2 šargarepe
1 crni luk
2 čena belog luka
1 veza ruzmarina
700 g mlevene junetine
340 g mlevenog svinjskog mesa
1 flaša crvenog vina (750 ml)
2 konzerve od 400g pirea od paradajza
200 ml juneće supe
so
mleveni biber
Za bešamel sos:
1 l mleka
2 lovorova lista
četvrtina crnog luka
prstohvat muskatnog oraščića
50 g putera
50 g brašna
pakovanje testa za lazanje
125 g mocarela sira
malo rendanog parmezana
crni biber
2 kašike putera
Priprema
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
2. Za pripremu ragua, zagrejte maslinovo ulje u tiganju , pa ubacite isečeni celer, šargarepu i luk. Pržite petnaestak minuta, dok povrće ne omekšai dobije zlatnu boju. Dodajte ruzmarin i iseckani beli luk, i pržite još par minuta.
3. Dodajte mleveno meso , i pržite dok ne ispari sva voda iz tiganja.
4. Sipajte oko 400 ml vina i dobro promešajte. Ostavite da se kuva 45 minuta.
5. Kada ispari alkohol iz vina, dodajte juneću supu i pire od paradajza. Kuvajte bez poklopca dva sata. Posolite i pobiberite.
6. Za bešamel sos, sipajte mleko u šerpu, dodajte dva lovorova lista, iseckani crni luk i muskatni oraščić. OStavite da provri.
7. I drugoj posudi otopite puter i dodajte brašno. Lepo izmešajte i kuvajte 2 minuta. Sklonite mleko sa vatre i postepeno dodajte smesu od brašna, uz konstantno mešanje.
8. Gotovo testo za lazanje prokuvajte u posoljenoj vodi 3 minuta. Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite bešamel sosom, potom stavite koru, pa parmezan i mocarelu isečenu ne četvrtine, posolite i pobiberite i dodajte meso. Ponovite postupak sve dok imate sastojaka. Na vrh stavite komadiće putera i pecit u rerni 30 minuta.
Pročitajte još
Poslastica dana: Kolač od 3 nespojiva sastojka po receptu Slobe Stefanovića
Recept Slobodana Stefanovića za susam keks
02/05/2024
Saznajte višePrvomajski praznik u vili Đokovića kraj Rume: Srđan i Dijana u ovoj oazi okupljaju prijatelje
Vila Đokovića kod Rume oaza za druženje
01/05/2024
Saznajte višePrvomajski ručak po recepturi Jelene Đoković: Roštilja i ona, ali na poseban način
Prvomajski ručak Jelene Đoković
30/04/2024
Saznajte više
Komentari (0)