Svi putevi vode u Rim!

Svi putevi vode u Rim!

Autor: | 02/09/2016

0
Trevi fountain, Rome

„Večni grad“ postaje večni izazov za svakog ko se makar jednom prošeta njegovim ulicama. Prefinjeni mirisi antike i čuvenih gastro-specijaliteta uvek će vas vraćati jednoj od najstarijih svetskih metropola.


Čim stignete u „večni grad“, biće vam jasno da ćete mu se jednog dana vratiti. Jer, svi putevi vode u Rim, u bilo koje doba godine i života. Stoji skoro tri milenijuma tu pored Tibra, na svojih sedam brežuljaka, a sav teret duge istorije nosi s lakoćom tako tipičnom za Italijane. Prisna atmosfera koja vlada na njegovim ulicama prožima se sa bogatim kulturnim nasleđem i šarmom koji mu pruža blaga mediteranska klima.

Ako još niste posetili Rim, učinite to što pre. Hoteli, hosteli, privatan smeštaj za svačiji džep - na vama je samo da izaberete. Ako se odlučite za luksuznije varijante, preporučujemo zdanje „Viktorija“, izgrađeno 1899. godine, koje i danas važi za jedan od najboljih objekata te vrste u ovoj metropoli. Nalazi se u mirnom području u okolini Vile „Borgeze“.

Nešto mlađi je „Grand Hotel Plaza”, smešten u srcu Rima, na svega nekoliko minuta hoda od Španskih stepenica. Na vrhu čuvenog stepeništa dočekaće vas elegantni “Hasler”, omiljeni kutak mnogih svetskih zvezda. Bogate tapiserije toplih boja i stilski nameštaj odvešće vas pravo u vreme kada je hotel građen, na početak prošlog veka. Najraskošniji je apartman na sedmom spratu, sa stolicama iz 18. veka. Sa privatne terase možete da uživate u pogledu na Panteon i crkvu Svetog Petra.

Rim je jedna od najpopularnijih gastro-destinacija, što nije slučajno jer Italijani uživaju u hrani više od bilo koje druge nacije. Ako nemate rezervaciju za restoran, najbolje je da na večeru dođete već oko šest ili sedam sati da biste pronašli sto. Naša preporuka je “La Carbonara”, sa odličnom domaćom testeninom, od špageta do raviola i taljatela. Atmosfera je veoma opuštena i prijatna, iako je na stolovima istaknuta napomena da je poželjno pristojno ponašanje bez previše galame. Konobari su ljubazni i raspoloženi za priču, a celom ambijentu poseban doživljaj daju zidovi prekriveni potpisima gostiju. Ako, pak, ne možete da nađete mesto u restoranu, imajte na umu da picerije postoje na svakom ćošku. Ipak ste u Italiji.

Italijani veoma ozbiljno shvataju ritual ispijanja espresa, svog omiljenog napitka. Kad ste već u Rimu, ponašajte se kao Rimljani! Pre svega, budite precizni kada naručujete kafu, jer postoji mnogo varijanti. Dovoljno je reći konobaru „un caffè“ i pred vama će se uskoro naći šoljica kratkog espresa. Najbolji je u čuvenom kafeu “Sant’Eustachio”, koji na istoimenom trgu postoji još od tridesetih godina prošlog veka.

Ako ogladnite tokom šetnje između Panteona i Vatikana, potražite “LikeAT” i probajte najukusnije sendviče u gradu. Sve je domaće, od hleba i pršute do salata i sosova.


Obavezno se popnite na kupolu bazilike Svetog Petra. Da, ima trista četrdeset stepenica do vrha, ali svaka se isplati, jer je pogled odatle zaista neverovatan.

Da ne pominjemo Fontanu di Trevi, bez sumnje najpoznatiju na svetu. Verovali ili ne, u nju se godišnje baci oko sedamsto hiljada evra.

Obavezno svratite do galerije „Borgeze“ u kojoj se čuvaju neke od najvećih privatnih umetničkih zbirki. Na primer, plen koji je kardinal Borgeze sakupio u svojoj rimskoj vili uključuje Ticijanovu „Zemaljsku i nebesku ljubav”, Berninijevu „Otmicu Persefone”, kao i Karavađove rane radove.

Pored toliko arheoloških iskopina i zdanja, trgova i muzeja koje treba videti, teško da će vam za to biti dovoljan ceo jedan život.

Obiđite, naravno, gladijatorsku arenu Koloseum, Forum i Palatin, Panteon - hram posvećen svim rimskim božanstvima sa grandioznom kupolom, Sikstinsku kapelu sa Mikelanđelovim remek-delom oslikanim na svodu, crkvu San Klemente, Vatikan i njegove misteriozne muzeje, Trg Republike, a ako vas više od istorije zanimaju šoping i butici luksuznih svetskih brendova, onda je prava destincija za vas ulica Via Kondoti.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić guliver/thinkstock
Tagovi: putovanja rim