Omiljeni kolač Bate Živojinovića
I čuveni Valter je voleo slatko. Karamel-kolač, koji je dobio ime po junaku našeg najpopularnijeg ratnog filma, često bi se našao i na „repertoaru” Bate Živojinovića.
Nije bilo domaćice u Jugoslaviji koja bar jednom nije na trpezu iznela ovu poslasticu.
Priprema je veoma jednostavna, a nema ni mnogo sastojaka. Recept je toliko lak da ne morate ni da ga zapisujete. Ovaj smo pronašli u Deda Miletovoj kuhinji.
Pročitajte: Vrsna kuvarica - Vesna Zmijanac pravi najbolji kupus sa teletinom, recept ćete sigurno zapisati
Za koru su potrebna tri cela jajeta, šećera onoliko koliko su teška tri jajeta, brašna onoliko koliko su teška dva jajeta. Za fil: četiri žumanca, 500 ml mleka, dve kašičice gustina, 150 g šećera, 4 kesice šlaga ili 500 ml slatke pavlake, 50 ml vode.
Omiljeni kolač Bate Živojinovića lako se pravi
Mutite jaja sa šećerom i brašnom dok ne dobijete glatku smesu. Preručite na četvrtasti pleh obložen papirom za pečenje, pa pecite nekoliko minuta dok testo ne porumeni.
Vodite računa, brzo se peče jer je tanko. Isecite na tri jednaka dela i ostavite da se ohladi.
Sada prelazimo na fil. Rastopite šećer do karamel faze, a kada se pojave mehurići sipajte mleko.
Čim počne da vri, sipajte razmućena žumanca sa gustinom. Umutite u puding. Slatku pavlaku, ili šlag, posebno umutite.
Na jednu koru namažite žuti fil, pa red pavlake. Isto ponovite sa drugom i trećom korom.
Ukrasite seckanim bademima, ili orasima, lešnicima, šta već volite.
Pročitajte još
Danas farbamo jaja: Svaki dom treba da ima crvenu čuvarkuću, evo i zašto
Zašto je čuvarkuća crvene boje
03/05/2024
Saznajte višeDekorativan, kremast i savršeno ukusan: Napravite uskršnji rolat po receptu našeg glumačkog par
Recept za uskršnji rolat
02/05/2024
Saznajte višePoslastica dana: Kolač od 3 nespojiva sastojka po receptu Slobe Stefanovića
Recept Slobodana Stefanovića za susam keks
02/05/2024
Saznajte višePrvomajski praznik u vili Đokovića kraj Rume: Srđan i Dijana u ovoj oazi okupljaju prijatelje
Vila Đokovića kod Rume oaza za druženje
01/05/2024
Saznajte više
Komentari (0)