Espreso je jedan od najpopularnijih napitaka na svetu. Za Italijane, koji su osmislili čitavu espreso filozofiju, čak je način života. Kažu, treba ga popiti s nogu, ekspresno, dok još ima krema na površini. Od ostalih vrsta kafe razlikuje se po načinu „izvlačenja“ iz zrna – dobija se prolaskom vode pod velikim pritiskom kroz mlevenu, usitnjenu kafu. To je posao koji treba prepustiti specijalizovanim aparatima.
Iako bez kafe ne bismo mogli da zamislimo svakodnevicu, stručnjaci nas upozoravaju da bi prekomerno uživanje moglo da ostavi posledice po naše zdravlje. Međutim, prema poslednjim istraživanjima, jedna šoljica espresa na dan mogla bi da nas zaštiti od Alchajmerove bolesti.
Naime, naučnici iz Verone otkrili su da espreso utiče na tau-proteine koji se u prisustvu Alchajmerove bolesti deformišu i talože stvarajući problematične grupacije u ćelijama mozga. Iz zrna dve vrste kafe izdvojili su kofein, trigonelin, flavonoid genistein i teobromin, pomešali ih u epruveti i ostavili da stoje četrdeset sati. Posle tog vremena ustanovili su da je hemijska reakcija izazvala razgradnju tau-proteina, od kojeg je ostalo vidljivo tek nekoliko fibrila, mikroskopski sitnih končića u ćelijskom tkivu.
Pročitajte: Da li su kokice zdrave? Ovo je prava istina o omiljenoj grickalici
Sjajna vest za espresomane. Šoljica dnevno je sasvim u redu, možda i dve. Ne samo da će podići raspoloženje i obnoviti energiju, već su korisne i po zdravlje na duže staze.
Alchajmerovu bolest u Srbiji ima oko 200.000 ljudi, a stručnjaci kažu da je podrška porodice najvažnija u borbi protiv protiv ovog neurološkog oboljenja koje poslednjih godina sve više zahvata mlađe od 60 godina.
Pročitajte još
Ljilja Blagojević podelila tajni recept majke Spasenije: Lepši sok od zove nećete napraviti
Sok od zove Ljilje Blagojević
04/05/2024
Saznajte višeDanas je Velika subota, a evo šta nikako ne bi trebalo da radite
Velika subota običaji
04/05/2024
Saznajte višeDanas farbamo jaja: Svaki dom treba da ima crvenu čuvarkuću, evo i zašto
Zašto je čuvarkuća crvene boje
03/05/2024
Saznajte višeDekorativan, kremast i savršeno ukusan: Napravite uskršnji rolat po receptu našeg glumačkog par
Recept za uskršnji rolat
02/05/2024
Saznajte višePoslastica dana: Kolač od 3 nespojiva sastojka po receptu Slobe Stefanovića
Recept Slobodana Stefanovića za susam keks
02/05/2024
Saznajte više
Komentari (0)