Sve trudnice zanima: Da li se vakcinisati u doba korone? Evo jasnog odgovora!

Sve trudnice zanima: Da li se vakcinisati u doba korone? Evo jasnog odgovora!

Vakcinacija trudnica u doba korone 

Vakcinaciju protiv kovida od početka prate mnoge predrasude i zablude, a kad je reč o trudnicama situacija je još komplikovanija. Nažalost, proteklih nedelja sve češće slušamo o ženama u drugom stanju koje imaju tešku kliničku sliku, a deset trudnica i porodilja je preminulo. Nakon poslednjeg takvog slučaja, prof dr Radomir Janković, anesteziolog i zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš, izjavio je:

– Kod trudnica je mogućnost fatalnog ishoda čak 70 odsto veća nego kod drugih. Moramo ih zaštititi.

Imajući u vidu da, pre svega, moraju same da odluče da li će se zaštititi i da su im za to neophodni stručni odgovori na pitanja koja ih zanimaju, razgovaramo sa profesorkom doktorkom Anom Mitrović, načelnicom Dnevne bolnice u klinici “Narodni front”.

– Informacije su jasne i decidirane, treba se vakcinisati. Sigurno da je u opštoj populaciji, pa i među trudnicama, mnogo onih koji čitajući spinovane informacije prave sebi problem. Kada je naša struka u pitanju, kontroverzi nema, suprotno mogu da kažu samo pojedinci, koji ne bi smeli da govore ono što nije zasnovano na dokazima.

Pročitajte: Voditeljka Svetlana Grubor u poodmakloj trudnoći zaražena korona virusom

Shutterstock

 

Koliko dugo ne postoji dilema da li trudnice treba da se vakcinišu ili ne?

– Otkako su, u aprilu, Amerikanci objavili da je vakcinisano prvih 150.000 trudnih žena, među kojima je bio veliki broj zdravstvenih radnica, i da nisu imale ozbiljne neželjene efekte, bilo u vidu reakcija, bilo posledica po zdravlje trudnica ili ploda.

Znamo da je „Fajzer“ jedina vakcina koja je trudnicama dozvoljena, ali mnogo se spekuliše sa idealnim trenutkom za vakcinaciju.

– Drugi trimester je idealan, a mogu to da učine već posle 12. nedelje. Poenta je da vakcinacija nije zabranjena ni u tih prvih 12 nedelja.

Postoje podaci da većina zaraženih trudnica ima blage simptome, da 15% razvije srednji, a 5% težak oblik kovida, ali da su one izložene znatno većem riziku nego ostali pacijenti. Da li je to tačno?

– To je logično, jer su kod trudnica izmenjeni imuni i kardiorespiratorni sistem. Zbog trudnoće prirodno je povećan rizik od tromboze, postoji neka vrsta fiziološke anemije koja se često komplikuje pravom anemijom, pa je prisutan i nedostatak kiseonika... Još je mnogo razloga zbog kojih je trudnica ugroženija od osobe istih godina koja nije u drugom stanju.

Shutterstock

 

Vakcinacija trudnica veoma je važna

Ima li priča o sterilitetu kao posledici vakcinacije neko uporište?

– Apsolutno ne, niti je ikada imala. Od početka vakcinacije bar dvadeset puta sam javno rekla da ne postoji nikakav osnov da bi se tako nešto tvrdilo.

Neko vreme postojala je preporuka da žene koje žele da ostanu u drugom stanju sačekaju dva meseca posle vakcinacije. Treba li se toga pridržavati?

– Sada je preporuka da ni proces lečenja neplodnosti ne treba odlagati ako je vakcinacija u postupku. Generalno, uvek je bolje izbeći vakcinaciju nedelju dana pre početka bilo kakve procedure, da se eventualna komplikacija ne bi dovodila u vezu sa vakcinom. Ukoliko ljudi planiraju trudnoću, idealno je da se vakcinišu i revakcinišu nekoliko nedelja ranije.

Pročitajte: Korona je Irinu Vukotić sustigla kada se najmanje nadala, za HELLO! priznaje - Vakcina me je spasila

Shutterstock

 

Sigurno ste proteklih meseci pregledali mnogo vakcinisanih trudnica. Da li je kod njih reakcija na vakcinu izraženija nego kod osoba koje nisu u drugom stanju?

– Apsolutno ne, možda je čak manja. Primena vakcine protiv kovida čak ne sprečava trudnicu da posle nje, u vremenskom intervalu od dve nedelje, primi vakcinu protiv gripa. Nema nikakvih razloga za zabrinutost.

Koji je poslednji trenutak pred porođaj kada ima smisla vakcinisati se?

– Da bi se razvila prava zaštita, potrebno je da posle druge doze prođu bar dve nedelje. To nas vodi do zaključka da je minimum pet nedelja ranije, ali nikada ne možete biti sigurni kada ćete se poroditi. Beba može da stigne u četrdesetoj nedelji, ali i da porani. Ako ste u drugom stanju, nema razloga da čekate.

Šta vas trudnice najčešće pitaju o vakcini?

– Posle svih smrtnih ishoda za koje su čule, više nemaju dilemu da li se treba vakcinisati ili ne, uglavnom pitaju kada je pravi trenutak. One kojima je do porođaja ostalo malo vremena interesuje kada će najranije moći da se vakcinišu, a da doje bebu. U principu, u tome nema nikakvih ograničenja.

Vakcinacija trudnica - glumica Marijana Mićić svojim primerom pružila podršku

Trudnice su svesne da spadaju u ugroženi deo populacije, a za slučaj da imaju bilo kakve dileme, dostupno im je obilje validnih informacija o vakcinama. No, i pored toga mnogo im znači kada vide da se vakcinisala žena koja deli iste radosti i brige kao one. Tako je mislila i osećala Marijana Mićić, koja je na „Instagramu“, uz fotografiju sa vakcinacije, napisala:

– Ako na bilo koji način mogu da ohrabrim, podstaknem i podržim prvo trudnice koje mi ovih dana pišu, a zatim i sve koji vode borbu sa sobom, objavljujem ovaj post. Sve mi imamo iste strahove i iste misli, pogotovo sada kada smo preosetljive i ranjive. Nisam lekar i ne mogu da dajem savete vezane za ovu temu, ali u moru ovog ludila mogu da budem kap podrške, jer znam koliko je talasa meni trebalo – gde god se okrenem, pitam, pogledam – kako bih odlučila. Nije bilo lako, kao što se vidi na slici.

Pročitajte: Poslušala lekara - Marijana Mićić vakcinisala se u sedmom mesecu trudnoće (foto)

Većina pratilaca gest mlade glumice shvatila je na pravi način, ali je, nažalost, bilo i negativnih komentara, pa i uvreda koje su joj uputili najvatreniji antivakseri.

Komentari (0)

Loading
Brankica Treskavica, novinarka hellomagazin