Slomila je Bregino srce i udala se za sina političara, o njihovoj ljubavi svedoči čuvena balada

Slomila je Bregino srce i udala se za sina političara, o njihovoj ljubavi svedoči čuvena balada

Autor: | 31/01/2024

0

Bivša devojka Gorana Bregovića bila je ona

“Ipak poželim neko pismo, ipak, mada zajedno nismo...” Goranu Bregoviću, kantautoru i frontmenu “Bijelog dugmeta”, inspiracija nikada nije nedostajala. Upućeni kažu da su ideje za mnoge pesme iznikle iz njegovih privatnih emotivnih priča.

Profimedia

Među njima je i jedna od najpoznatijih balada grupe, “Ipak poželim neko pismo”, koja se našla na albumu “Bitanga i princeza” iz 1979. Nastala je kao uspomena na Bregine vojničke dane.

Tada ga je ostavila devojka Radmila Marjanović, pošto se udala za sina nekadašnjeg komunističkog funkcionera Branka Mikulića. Pesma je, kažu upućeni, adresirana na njeno ime.

Pročitajte: Dom porodice Bregović zavijen u crno - Otišla je poslednja sarajevska gospođa...


Pričalo se, na primer, i da je kompozicija “Mogla je biti prosta priča” iz 1980. posvećena manekenki Ljiljani Tici. No, jedina proverena glasina je ona za pesmu “Selma, ne naginji se kroz prozor”. Inspiraciju je pronašao u Selmi Borić iz Zenice, koja je svojevremeno o tome i govorila.

Chris Jackson/Getty Images

 

Kasnije, 1983. godine, “Bijelo dugme” objavilo je album “Uspavanka za Radmilu M”, ploču na kojoj se našao i istoimeni instrumental. Iako je prošlo više od četiri decenije, i danas je misterija ko je Radmila M. Ili, možda, nije? Postoji više priča i verzija.

Pročitajte: Nikad je ne viđamo - Bregina Dženana proslavila rođendan, ćerka Lula prekršila strogo pravilo

Da li je to “ona” Radmila, nekad Marjanović, a potom Mikulić? Početno slovo prezimena je isto. No, moglo se čuti još jedno objašnjenje, koje jedni smatraju tajnom porukom, a drugi običnim tračem.

Nebojša Babić

 

U ovom instrumentalu gostovao je legendarni gitarista Vlatko Stefanovski, pa su neki verovali da je zapravo bio upućen drugom velemajstoru gitare, Radomiru Mihajloviću Točku, jer je u to vreme postojao određeni rivalitet između dvojice slavnih muzičara.

No, sve je to ostalo u domenu legendi, koje ovdašnjoj rok istoriji nikada nisu nedostajale.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Profimedia