Bruno Mars uverljivi pobednik, posthumno Gremi dodeljen legendarnom Koenu

Bruno Mars uverljivi pobednik, posthumno Gremi dodeljen legendarnom Koenu

Autor: | 29/01/2018

0

R&B muzičar Bruno Mars neočekivani je uverljivi pobednik ovogodišnje dodele američkih muzičkih nagrada Gremi, osvojivši nagrade u svim ključnim kategorijama uprkos dominaciji rep zvezda Džej-Zija i Kendrika Lamara u nominacijama.

Bruno Mars osvojio je nagradu za pesmu godine za "That's What I Like".

 

U toj su kategoriji nominovani bili i "Despacito" Luisa Fonsija, "4:44" Džej-Zija, "Issues" Džulije Majkls i "1-800-273-8255" Alesije Kare.

Marsov album "24K Magic" proglašen je takođe albumom i snimkom godine, kao i najboljim R&B albumom.

Time je Bruno Mars na ovogodišnjim Gremijima osigurao prevlast R&B-ju u odnosu na hip hop, čije su zvezde Džej-Zi i Kendrik Lamar uprkos većem broju nominacija ostale bez nagrada u ključnim kategorijama.

Prošle je godine hip-hop istisnuo rok s pozicije dominantnog žanra u američkoj muzici. Lamarov album "DAMN" i singl "Humble" osvojili su ove godine pet nagrada uglavnom u kategoriji rep muzike.

 

Džej-Zi nije potvrdio svoju prvu nominaciju za album godine koju je izborio njegov "4:44". Dosada je osvojio ukupno 21 Gremi.

Najboljim pop albumom proglašen je ove godine "Divide" Eda Širana, a najboljim rok albumom "A Deeper Understanding" grupe The War on Drugs.

 

Najbolji je alternativni muzički album "Sleep Well Beast" The Nationala, a najboljom novom umetnicom članovi američke akademije diskografske umetnosti proglasili su Alesiju Karu.

Na crvenom su tepihu brojni muzičari nosili ili držali bele ruže u znak podrške jednakosti žena i njihovoj sigurnosti od seksualnog uznemiravanja, koju je emocionalnim izvođenjem pesme "Praying" na dodeli posebno istaknula i Kesha.

 

Legendarni pevač i tekstopisac Leonard Koen za života nikada nije osvojio Gremi, ali u nedelju je osvojio nagradu za najbolje rok izvođenje za pesmu "You Want It Darker" u kojoj je napisao da je spreman da umre.

Koen, koji je preminuo 2016., bio je velika muzička figura s legendarnim pesmama poput "Hallelujah" ili "So Long, Marianne", ali nikad nisu u komercijalnom smislu bile uspešne i uvek su ga zaobilazili Gremiji, najveća američka muzička nagrada. Njegov album "You Want It Darker" objavljen je tri nedelje pre nego što je kanadski muzičar umro u Los Anđelesu u 82 godini. U naslovnoj temi, Koen, koji je voleo metafizičke refleksije, napisao je kako je spreman da se suoči sa smrću.

Iako nikad nije dobio Gremija za pesmu ili album, Koen je dobio tu nagradu za životno delo 2010.

Pojavio se u albumu džez legende Herbija Henkoka posvećenom pevačici Džoni Mičel, koji je 2008. osvojio nagradu za album godine.

hellomagazin.rs guliver/getty

Pročitajte još