Dodela "Zlatnog globusa": Veče glamura i iskrenih emocija

Dodela "Zlatnog globusa": Veče glamura i iskrenih emocija

Autor: | 03/02/2013

0


Najznačajniji događaj u svetu sedme umetnosti i ovog januara bila je dodela prestižnih nagrada "Zlatni globus" u Los Anđelesu. Sedamdeseta po redu manifestacija još jednom je na Beverli Hilsu okupila najeminentnija imena iz sveta filma, a na crvenom tepihu bio je pravi defile raskošnih toaleta. Već od dočeka Nove godine čitav grad je bio u znaku dodele ovog značajnog priznanja čije dobitnike biraju članovi Udruženja stranih novinara, a dobro je poznato da je "Zlatni globus" najbolja uvertira pred dodelu "Oskara", s obzirom na to da se nagrade uglavnom podudaraju.
Ovogodišnju dodelu obeležili su trijumfi filmova "Argo" i "Jadnici", iznenađujuće loš plasman novog ostvarenja Stivena Spilberga "Linkoln", ali je najupečatljiviji bio emotivni govor legendarne glumice Džodi Foster koja je dobila nagradu za životno delo.

Glumačke zvezde počele su da se okupljaju na crvenom tepihu neposredno pred dodelu, a u moru raskošnih toaleta nametnule su se haljine sirena kroja za koje se većina dama odlučilo. Modni stručnjaci pozdravili su ovaj trend, jer smatraju da on donosi dašak glamura starog Holivda u svet današnjice.
Jedna od najbolje odevenih zvezda bila je zanosna Džesika Alba. U koralnoj haljini Oskara de la Rente izgledala je magično, poput prave sirene. Kombinaciju je ukrasila zanimljivom pernatom torbicom Rodžera Vivijera, jednostavnom, ali bogatom ogrlicom i narandžastim ružem na usnama. Za slične krojeve odlučile su se i Selma Hajek koja je zablistala u svetlucavoj "Guči" haljini s detaljem u obliku velike mašne, dok je Dženifer Lopez izabrala izazovnu kreaciju Zuhara Murada, prepuštajući malo toga mašti. Sve popularnija Tejlor Svift takođe je izazvala mnogo pažnje u prekrasnoj haljini otvorenih leđa s potpisom Done Karan.

Posebnu pažnju izazvao je dolazak Orlanda Bluma i Mirande Ker. Srećni par se držao za ruke i nije skidao osmeh sa lica što je bio najbolji demanti sve češćim pisanjima tabloida da je njihov brak zapao u krizu. Dok je superstar filmova "Gospodar prstenova" izgledao veoma atraktivno u teget odelu, poznata manekenka je mamila uzdahe u dugoj crvenoj haljini sa dubokim izrezom koji je potpuno otkrivao njene vitke noge. Sličan model nosila je i Eva Longorija, kao i Hale Beri koja je blistala u Versaćeovoj toaleti koju je upotpunila cipelama Kristin Labutin. Podsećanja radi, trend ovakvih haljina na crvenom tepihu započeo je prošle godine na dodeli "Oskara" kada je Anđelina Džoli u "Versace" kreaciji šokirala čitav svet pokazujući svoju mršavu nogu.
Ovog puta na dodelu su došle i četiri novopečene mame čiji je sjaj u očima bilo nemoguće ne primetiti. Megan Foks bila je u društvu svog supruga Brajana Ostina Grina, a obukla je kreaciju "Dolce i Gabbana". Kler Dejns koja se porodila pre manje od mesec dana odlučila se za toaletu "Versace" dok je Sijena Miler izabrala odeću marke "Erdem". Najviše pažnje izazvao je Adelin dolazak kojoj je ovo prvo javno pojavljivanje od kada je na jesen prošle godine rodila sina. Ona se odlučila za "Burberry" haljinu i nakit, a bila je u društvu dobre prijateljice.

Kada su u uzavreloj atmosferi sve zvezde prošetale crvenim tepihom, ceremonija je mogla da počne. Program dodele su vodile najprestižnije američke komičarke Tina Fej i Ejmi Peler, a među prisutnima je bio i bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton koga je publika nagradila gromoglasnim aplauzom. On je imao zadatak da najavi novi film Stivena Spilberga "Linkoln", ali ni to nije pomoglo slavnom reditelju da ostvari dobar plasman. Naime, iako je ovo ostvarenje imalo sedam nominacija, proglašeno je za najbolje samo u kategoriji za najboljeg glumca, pa je „Zlatni globus“ otišao samo u ruke maestralnog Britanca Danijela Dej-Luisa.
Glavna priznanja, za najbolju dramu i najbolju režiju pripala su Benu Afleku i njegovog trileru "Argo" o otetim Amerikancima u Iranu 1979. posle islamske revolucije. Adaptacija klasika Viktora Igoa "Jadnici" proglašena je za najbolji mjuzikl, dok su dve glavne zvezde filma - Hju Džekmen i En Hatavej osvojili "Zlatni globus" za glumačka ostvarenja. Lepa glumica je zbog sporedne uloge Fantime morala da se ošiša nakratko i da smrša trinaest kilograma zbog čega je bila na ivici anoreksije.
Po mnogima kontroverzna drama o robovlasništvu Kventina Tarantina, "Đangova osveta" osvojila je dve nagrade i to za scenario, čiji je autor sam Tarantino i za najboljeg sporednog glumca koja je pripala Nemcu Kristofu Volc.

Što se ostalih kategorija tiče, Džesika Čestejn je, kao što se i očekivalo, dobila "Zlatni glubus" za najbolju glumicu u drami "00.30 Tajna operacija" koja se bavi hapšenjem Osame Bin Ladena, dok je njena koleginica Dženifer Lorens osvojila istu nagradu, ali u kategoriji komedija / mjuzikl za ulogu u filmu "U dobru i u zlu".
Najbolja televizijska serija u kategoriji drame je teroristički triler "Domovina", čiji su glumci Demijan Luis i Kler Dejns osvojili nagrade za glumačka ostvarenja, dok je za najbolju televizijku seriju u kategoriji komedije i mjuzikla proglašena serija "Girls", a njena zvezda Lena Danhem, koja je ujedno i kreator serije, osvojila je nagradu za najbolju glumicu u komediji. "HBO" drama "Game Change" o kontroverznoj političarki Sari Pejlin proglašena je za najbolji televizijski film, dok su Džulijan Mur i Ed Haris osvojili glumačke nagrade za ulogu kontroverzne guvernerke Aljaske, odnosno republikanskog predsedničkog kandidata Džona Makejna.
Već etablirana muzičarka Adel osvojila je priznanje za najbolju filmsku muziku koju je uradila za najnovije ostvarenje o Džejmsu Bondu "Skyfall".
- O, moj Bože, ne mogu da verujem. Došla sam večeras sa drugaricom koja je takođe nedavno postala majka i ovo je naš prvi večernji izlazak od kada smo rodile decu. Nisam se nadala „Zlatnom globusu“ - rekla je čuvena Britanka.
- Ovu nagradu posvećujem mom partneru Semu Kuperu koji me je nagovorio da prihvatim ovaj posao i mom sinu - objasnila je ona i dodala da i dalje ne želi da otkrije javnosti kako se zove njen sin.
Ipak, najintrigantniji govor održala je dvostruka "oskarovka" Džodi Foster koja je dobila nagradu za životno delo "Cecil B. DeMille". U izuzetno dirljivom obraćanju pedesetogodišnja dama osvrnula se na značajne trenutke u karijeri koja traje od njene treće godine, na odrastanje uz veoma posvećenu majku, na svoje sinove Čarlija i Kita, koje je dobila u vezi sa producentkinjom Sindi Bernand. Iako je se zna da je zvezda filma „Kad jaganjci utihnu“ homoseksualne orijentacije, ona je prvi put javno progovorila o tome.
- Da ste od malih nogu na filmu, i da vas stalno prate u stopu, da ste morali da se borite za normalan život među iskrenim ljudima, možda biste shvatili zašto toliko cenim privatnost - počela je Fosterova.
- Deklarišem se kao singl. Mnogo toga u životu, osim majci, dugujem i bivšoj partnerki Sindi Bernard. Ona je najveća ljubav u mom životu, moja heroina, bivša partnerka i sestra po duši... Hvala ti, Sid. Vrlo sam ponosna na nas i na našu modernu porodicu, na naše neverovatne sinove koji su razlog zbog koga živim i postojim - bila je izričita legendarna zvezda.
Džodi Foster je rasplakala gotovo sve prisutne koji su je pozdravili burnim aplauzom, a posebnu podršku za hrabro izlaganje dobila je od svog dobrog prijatelja Mela Gibsona.
Po završetku ceremonije VIP zvanice su imale priliku da proslave završetak ove značajne filmske manifestacije na velikoj zabavi koja je održana u "Sunset Tower" hotelu. Osim mladih zvezda, ovom partiju prisustvovale su i starije glumice, a najveće iznenađenje bio je dolazak sedamdesetpetogodišnje Džejn Fonde, koja poslednjih decenija gotovo nikada ne odlazi na noćne zabave.

Teskt: Life Content, Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin