Zdravlje pre svega: . Ne treba žuriti sa vežbanjem nakon porođaja

Tokom trudnoće mlade mame se ugoje prosečnih 15 kilograma, neke više, neke manje, ali većina posle porođaja želi što pre da se vrati u staru formu.

-Početak vežbanja zavisi od toga kakav je bio porođaj. Ne treba žuriti i nikako se ne sme ugroziti zdravlje i prirodni oporavak, kaže Aleksandra Vranešević fitnes instruktorka.

-Ako je porođaj bio prirodan, sa vežbama može da se krene šest nedelja posle tog divnog čina. To su specifične vežbe i nikako ne podrazumevaju odlazak u teretanu ili na boks. Vežbe su lagane, počinje se sa desetominutnom šetnjom, obavezne su kegelove vežbe za jačanje karličnog dna, pa vežbe na podu.

Konsultacija sa doktorom je obavezna pre početka vežbanja. Ginekolog mora da izda potvrdu da je sve u redu posle porođaja, piše b92.

Ivana je mama 9-omesečnog Jovana. I pre trudnoće je bila fizički aktivna, a zatim je učestvovala i u programu za trudnice.

-Posle porođaja napravila sam pauzu od 3 meseca i vratila sam se vežbanju. Jovan ide samnom na treninge i neke vežbe radimo i zajedno. Sa njim radim čučnjeve, podižem ga kao teg. Postoje vežbe i dok je on u kolicima, pa to praktikujemo i napolju. Brzo hodanje za kolicima je takođe efikasno.

Instruktorka Aleksandra kaže da je bitno da mame vode računa o položajima tela tokom dojenja, podizanja bebe ili ustajanja iz kreveta.

-Najvažnije je da ojačamo karlično dno, onda se prelazi na leđa, pa na ruke i noge. Bitno je da se trup drži pod kontrolom.

Hellomagazin.rsGuliver/Thinkstock

Više o temama: