Zablude o zubima

zubi

Pranje zuba češće od jednom dnevno može da ošteti zubnu gleđ. Nije tačno, ukoliko se pravilno održava higijena

U “moru” informacija o higijeni zuba postajemo zbunjeni šta je dobro, a šta nije pametno da radimo da bismo imali zdrav i blistav osmeh. Neke od mitova na ovu temu mnogi su usvojili kao istinu, što, naravno, može samo da škodi. Ovo je lista najčešćih zabluda…

Nije tačno, ukoliko se pravilno održava higijena. Stomatolozi preporučuju da koristite meku četkicu, jer ona ne može da naškodi, pa se u tom slučaju podrazumeva da tri puta dnevno perete zube.

Krvarenje obično nastaje kada dentalni plak ili ostaci hrane nisu pravilno uklonjeni, zato, ako primetite da vam se to dešava, temeljno i nežno operite i očistite zube najmanje dva puta dnevno. Ako se krvarenje nastavi, posetite zubara.

Iako njeno konzumiranje posle obroka može da pomogne u čišćenju zuba i osvežavanju daha, ona nije zamena za pranje četkicom i ne može kao konac da ukloni ostatak hrane.

Nestručni tretman može da ošteti gleđ, ali ukoliko to čini iskusni zubar, koji ima dobru opremu, nema razloga za brigu.

Sigurno je da rendgen ili hirurško vađenje zuba nije dobro za trudnice, ali to ne znači da bi trebalo da izbegavate redovne kontrole. Štaviše, one su preporučljive, kao i saniranje karijesa.

novosti.rsGuliver/Thinkstock

Više o temama: