Osam italijanskih gradova idealnih za vikend!

Osam italijanskih gradova idealnih za vikend!

Autor: | 22/11/2015

0


Uz večni Rim, prestonicu mode Milano, zadivljujuću Firencu i živahni Napulj, postoji i mnogo manjih gradova u Italiji koji vas mogu itekako šarmirati i biti savršen izbor za vikend odmor.

1. Venecija

Jedan od najromantičnijih gradova sveta, glavni grad regije Veneto u severoistočnoj Italiji, formiran je na više od stotinu malih ostrva razdvojenih kanalima i povezanih mostovima. Ceo grad je deo zaštićene svetske baštine, što nije ni čudno uzevši u obzir njegovu arhitekturu i umetnost. Venecija je jedna od najvažnijih turističkih destinacija na svetu, posebno u doba karnevala ili za vreme međunarodnih festivala kao što su Venecijanski bijenale ili Venecijanski filmski festival. Uz posetu trgu Sv. Marka, Velikom kanalu i bazilici Sv. Marka, uživanje je i u "gubljenju" u uskim ulicama i kanalima. To je svakako najbolji način da osetite puls grada. Kad ste u Veneciji, nemojte propustiti priliku da posetite ostrva Murano i Burano.


2. Verona

Poznata kao grad Romea i Julije, Verona je neizbežno odredište u regiji Veneto. Osim najromantičnijom pričom svih vremena, Verona privlači turiste šarmantnom umetničkom baštinom, nekolicinom godišnjih sajmova, predstavama i operama u Areni – drevnom amfiteatru kojeg su izgradili stari Rimljani. Obavezno posetite Pjacu dei Sinjori, Julijin balkon, Baziliku Sv. Zena i Skaliđero most.

3. Padova

I dalje se nalazimo u regiji Veneto. Ovaj je pitoreskni grad sa starim ulicama i brojnim mostovima koji prelaze preko reke Bacchiglione između ostalog poznat i po tome što je na njegovom univerzitetu predavao ni više ni manje nego Galileo Galilej. Palaco dela Ragione, kapelica Skrovenji, bazilika Sv. Antuna Padovanskog, Pjaca Prato dela Valje i bazilika Sv. Đustina neke su od glavnih znamenitosti, ali osim njih svakako preporučuje se i prekrasan botanički vrt sa zanimljivom zbirkom retkih biljaka.


4. Ravena

Krenemo li prema jugu, ući ćemo u jednu drugu italijansku regiju – Emiliju Romanu. Ova je regija slavna po čudesnoj hrani i velikom broju manjih gradova savršenih za jednodnevne izlete. Ravenna je bila sedište Zapadnog rimskog carstva od 402. pa sve do njegovog pada 476. Grad jednom godišnje organizuje Ravena festival, jedan od talijanskih festivala klasične muzike. Opere se održavaju u Aligijeri pozorištu, a koncerti u Palaco Mauro de Andre. Uz to Ravena je najpoznatija po svojim mozaicima – koje možete da vidite u bazilici San Vitale, mauzoleju Gale Placidije ili pak u bazilici Sant Apolinare Nuovo.

5. Ferara

Feraru nazivaju 'gradom bicikala' – stoga se svakako provozajte, inače nećete osetiti vibraciju grada. Ferara se ponosi lepotom i kulturnom važnošću, a dom je prekrasnih arhitektonskih znamenitosti poput dvorca Estense, Palaco dei Dijamanti, katedrale ili gradske većnice. Ako pak želite insajderski kulinarski savet, preporuka da se probaju Cappellacci di zucca (raviole ispunjene bundevom s raguom). Tu je zatim odmor na prekrasnoj Pjaci Ariostea, da odete na Aperitivo (od 18 do 21 barovi imaju Happy Hour i švedski sto za kojim možete jesti besplatno ukoliko naručite piće; a za veče je pod moranje dolazak u bar Klandestino.


6. Modena

Modena nosi nadimak 'grad motora' zbog fabrika slavnih talijanskih sportskih automobila poput Ferarija, Maseratija i Lambordžinija. Uz sportske automobile Modena je poznata i po svojoj kuhinji, posebno po Acetu balsamicu i Cotechinu Modena – svežoj kobasici od svinjetine. Ne dopustite da vas njen nadimak zavara – Modena je šarmantan grad, a njena katedrala, Đirlandino toranj i Pjaca Grande nalaze se na UNESCO – vom popisu zaštićene baštine.

7. Piza

Nastavljajući južno, ulazimo u najslavniju italijansku regiju – Toskanu. Regija službenog italijanskog jezika, sjajnog vina, te najlepših i najznačajnijih gradova sveta. Piza je smeštena na reci Arno, blizu Tirenskog mora. Iako je najpoznatija po svom simbolu – krivom tornju, Piza je i dom dvadesetak istorijskih crkava, prelepih mostova i nekoliko srednjovjekovnih palata. Pjaca del Duomo i monumentalno groblje Campo Santo definitivno morate da vidite.


8. Areco

Film "La vita è bella" (Život je lep) sniman je upravo ovde, u ovom malom i šarmantnim gradiću. Nalazi se 80ak kilometara jugoistočno od Firence, a ako ste u Toskani ne smete da ga zaobiđete. Areco je jedan od 12 najvažnijih etruščanskih gradova te je podeljen na gornji i donji grad. U gornjem delu grada, srednjovekovnog izgleda, možete da vidite katedralu, gradsku većnicu i tvrđavu Mediči.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/ThinkStock hellomagazin
Tagovi: italija putovanja