Svi smo večeras uz njih: Sanja Ilić i “Balkanika” nastupaju 10. po redu u finalu “Evrovizije”

Finale “Pesme Evrovizije” održava se večeras u Lisabonu i na njemu će, kao predstavnici Srbije, nastupiti Sanja Ilić i “Balkanika”.

Oni će, sa pesmom “Nova deca”, izvedenom na srpskom jeziku, nastupiti 10. po redu na spektaklu u “Altis Areni”.

U finalno veče “Evrosonga” plasiralo se ukupno 26 pesama. Pravo glasanja, međutim, imaju sve države – njih 43 – koje su učestvovale u takmičenju.

Pored Srbije, za prvo mesto večeras se nadmeću: Ukrajina, Španija, Slovenija, Litvanija, Austrija, Estonija, Norveška, Portugal, Britanija, Nemačka, Albanija, Francuska, Češka, Danska, Australija, Finska, Bugarska, Moldavija, Švedska, Madjarska, Izrael, Holandija, Irska, Kipar i Italija.

Prethodno su održana dva polufinala – u utorak i četvrtak – kada je od ukupno 37 pesama izabrano 20 finalista. Sanja Ilić i “Balkanika” su se u finale plasirali u drugoj polufinalnoj večeri.

Ovogodišnje takmičenje za “Pesmu Evrovizije” je 63. po redu i, pod sloganom “All Aboard” (“Ukrcavanje”), održava se u Lisabonu, pošto je zahvaljujući pobedi Salvadora Sobrala, Portugal po prvi put domaćin tog spektakla i direktno se plasirao u finalno veče.

Pored domaćina, u finalnoj večeri, od 2010. godine, automatski nastupaju i predstavnici pet država koje daju najveći finansijski doprinos Evropskoj radiodifuznoj uniji – Nemačka, Francuska, Britanija, Španija i Italija.

Hellomagazin.rsAgencijeAndres putting

Više o temama: