Pregledajte se: Upala limfnih čvorova je prvi simptom limfoma

Uvećanje limfnih čvorova, zamaranje, noćno znojenje, gubitak apetita i telesne mase simptomi su malignog oboljenja krvi – limfoma. Iako su simptomi jedinstveni, ovu bolest nije lako prepoznati i dijagnostikovati, jer se javlja u čak 60 tipova u okviru kojih se izdvaja još 100 podtipova.

– Od tipa maligniteta zavisi i uspeh u lečenju – kaže dr Darko Antić, načelnik intenzivne nege Limfoma centra Klinike za hematologiju Kliničkog centra Srbije.

– Kod određenog broja pacijenata čak i nije potrebna terapija, već samo da se prati stanje na četiri do šest meseci, dok je kod nekih lečenje neophodno na samom početku bolesti, primenom hemio i zračne terapije.

Najčešća vrsta limfoma je hronična limfocitna leukemija. Od nje godišnje oboli 13.000 od 100.000 ljudi, a karakteristično je da se retko javlja kod osoba mlađih od 50 godina. Dva do tri puta češća je kod muškaraca.

– Ovo oboljenje vrlo često se otkrije sasvim slučajno kada se analizom krvi utvrdi da kod bolesnika postoji limfocitoza, odnosno uvećani broj limfocita u perifernoj krvi – kaže dr Darko Antić.

– Ako se dodatno pokaže da je smanjen i broj eritrocita i trombocita, gotovo da nema sumnje da je reč o hroničnoj limfocitnoj leukemiji.

Limfni čvorovi služe kao filteri koji čiste limfu od štetnih bakterija i virusa koji se skupljaju u njoj. Oni mogu da se grupišu u veće skupine, a nalaze se na vratu, pod pazuhom, u preponama, grudnom košu i stomaku.

Ne postoje dokazi da je pojava hronične limfocitne leukemije povezana sa spoljašnjim faktorima i faktorima okoline. Zasad se zna da od nje češće obolevaju u Evropi i Severnoj Americi, dok je u Kini i Japanu dosta ređa. Deca roditelja obolelih od HLL imaju tri puta veću verovatnoću da obole u odnosu na opštu populaciju.

 

hellomagazin.rsnovostiguliver/thinkstock

Više o temama: