Pet korisnih saveta za prvi čas joge

joga-zena-ThinkstockPhotos

Joga je inteligentan sistem vežbi za duh i telo, koji potpomaže zdravlju celog organizma.

Ako i vi spadate u grupu onih kojima je pod hitno potrebna psihofizička antistres terapija posle napornog dana, instruktorka i jedna od vlasnica “Gopi Yoga Centra”, Lidija Miljković, nudi vam pet saveta za prvi joga čas.

1. Izaberite pravi tip joge za sebe
Joga je postala jako popularna i to je rezultiralo nastankom mnogo različitih pravaca. Ako želite da se umirite, opustite i istražite sebe malo dublje tu su Satjananda ili Integralna joga.
Ako želite nešto malo jače i fizički zahtevnije predlažem Ashtangu, Vinyasa flow ili Hatha jogu, dok je za potpuno lagane i nežne vežbe idealna Yin joga.

2. Pronađite odgovarajućeg instruktora
Jogu radite zarad opuštanja i ličnog napretka. S ozbzirom na to da navedene stavke spadaju u domen privatnog i intimnog, jako je bitno ko vas kroz taj proces vodi. Ako je potrebno isprobajte nekoliko intruktora dok ne naiđete na pravu osobu. Čak i ako ne pronađete pravu osobu, joga će svakako biti delotvorna, ali će osoba koja vam prija ceo proces olakšati i ubrzati.

3. Možda će biti malo pevanja

Većina časova joge počinje i završava se pevanjem zvuka Om. Taj zvuk ima frekvenciju koja nam pomaže da se brzo umirimo i fokusiramo i samim tim, sve ono što radimo posle toga postaje delotvornije. Ako ste više zainteresovani za fizički aspekt joge i ovo vam je pomalo neprijatno, slobodno preskočite taj deo, vaš instruktor će razumeti.

4. Savitljivost nije neophodna
Ne, ne morate da budete super savitljivi kako biste se bavili jogom. Zapravo, jedna od koristi koje će vam joga doneti upravo jeste ne samo fizička, nego i mentalna fleksibilnost.
joga-muskarac
5. Dođite ponovo
Kako god da čas prođe, zacrtajte sebi da ćete doći ponovo. Prelažem makar 10 časova pre nego što odlučite da li je joga za vas. Tokom prvog časa će vam um verovatno biti nemiran, pokušavaćete da pohvatate sve informacije i pitaćete se da li sve radite pravilno. Takođe, može da se desi da se unervozite, i da vam se sve čini presporo, ali to je samo zato što mi zapravo živimo prebrzo. Posle nekog vremena ćete uvideti koliko vam taj lagani tempo zapravo prija i koliko povoljno utiče kako na vaše telo tako i na um.

Lepota i zdravlje

Više o temama: