Ovako je Vejn Runi pobedio ćelavost

Još u 25toj godine Vejn Runi je počeo da gubi kosu, Pokušao je sa raznim losionima i šamponima i ubrzo shvatio da kozmetički preparati samo odlažu proceduru, kojoj se danas većina muškaraca podleže, i da je njegovo jedino rešenje transplantacija kose.

Obzirom da mu je kosa bila prilično proređena morao je dva puta ići na intervenciju kako bi postigao željenu gustinu. U svom autobiografskom delu je spominjao koliko ga je gubitak kose mučio i opterećivao.

Nakon obavljene procedure presađivanja kose Vejn Runi je na svom twiter profilu napisao sledeće:

Trebaće nekoliko meseci da kosa naraste, još je malo krvavo, ali to je normalno. Oduševljen sam rezutatom.

vejn-runi-2-getty-660x466

Metoda kojom se čuveni fudbaler podvrgao podrazumeva uzimanje folikula sa zadnjeg dela ili bočnog dela glave, gde je pre svega veća gustina kose i gde su folikuli zdravi, i implantovanjem istih u regiju gde je kosa proređena ili je potpuno opala.

Minimalno invazivna intervencija koristi promer panča (instrumenta za vađenje folikula) od 0.65 do 1.25mm, u zavisnosti koja se zona radi i koliki su graftovi potrebni. Ako je u pitanju prednji deo onda se uzima manji promer instrumenta i koriste takozvanje „jedinice“ (folikuli koji sadrže uglavnom jednu dlaku) da bi kosa izgledala što prirodnije, a ako je potrebno raditi teme onda se koristi instrument malo većeg promera, od 0.9mm do 1.25mm, koristeći folkule koji imaju 3,4 pa nekada i 5 dlaka radi bolje gustine.

Procedura ne ostavlja nikakve ožiljke pa se stoga često i nezove operacija nego procedura. Prisutno je samo blago crvenilo u prednjem delu, oko tri dana, i nekih 7 dana u zadnjem delu odakel se vade folikuli. Kosa nakon 3 dana kreće da raste ali usled šoka moguće je da nekolicina dlaka opadne, dok folikul ostaje unutar tkiva, i potreban je kružni ciklus oko 3 meseca da krene da raste ponovo ali ovoga puta bez mogućnosti odbacivanja.

Opadanje kose nije zdravstveni problem, to je prirodna pojava u procesu starenja. Svakako kod pojedinaca je to izraženije a kod malog broja ljudi kosa ostaje stabilna do kraja života i neopada nikada osim kada se dešava proces redovnog obnavljanja dlake, kada se na dnevnoj bazi gubi oko 20-50 dlaka.

Pre nekoliko vekova gusta, sjajna i jaka kosa je bila simbol snage, zdravlja i vitalnosti stoga su kako muškarci tako i žene oduvek imali želju za lepo, kvalitetnom i gustom kosom. U svaremenom društvu gubljenje kose i ćelavost direktno utiču na samopouzdanje te se uglavnom u početku prikriva, u drugoj fazi pokušava rešiti sa kozmetičkim preparatima da bi se na kraju opredelili za jedini trajan metod a to je presađivanje kose.

Metod transplantacije kose dotira još iz 19. veka kada se određenim hirurškim zahvatima pokušavao prebaciti ceo sklap ili bar deo skalpa sa postojećim dlaka. Usavršavanjem tehnike i napredovanjem tehnologije i medicine današnje metode nisu invazivne a rezultat je potpuno prirodan.

U koliko ste predodređeni da gubite kosu verovatno da se nakon prve intervencije presađivanja kose opadanje neće zaustaviti te je radi bolje gustine potrebno uraditi i drugu proceduru.

Uzroci opadanja kose su delimično poznati ali još nepostoji adekvatna preventiva da se ono potuno spreči. Jedan od uzroka je i stres kojmi je čovek koji živi u modernom društvu izložen svakodnevno na što se retko može uticati.

Nakon niza godina prakse presađivanja kose metode su se usavrsile i trenutno jedna od vodećih metoda je AHT metoda transplantacije kose pri kojoj se pored redovnog PRP (tretmana plazme) uotrebljavaju i drugi elementi koji podspešuju izuzetan rezultat i vitalnost folikula. AHT metoda pored najsavremenijih instrumenata koristi i inovativne tehnike dajući najbolji rezultat kao i najbrži oporavak.

Guliver/Getty Images

Više o temama: