Ni previše ni premalo: Dužina spavanja može biti fatalna po zdravlje

Prema najnovijim istraživanjima, odrasli koji spavaju premalo ili previše izloženiji su većem riziku od srčanog ili moždanog udara. Naučnici dodaju kako se to možda najbolje vidi po tome što im je “srce starije od njih samih”.

U opširnoj američkoj studiji ustanovljeno je da osobe koje noću spavaju sedam sati imaju 3,7 godina mlađe srce od svoje biološke starosti, dok oni koji spavaju šest ili osam sati imaju 4,5 godina starije srce nego što bi trebalo.

Najveći je rizik kod onih koji spavaju pet ili manje sati, njihovo je srce od njihove biološke starosti starije pet godina.

-Duža razdoblja sa nedovoljno sna imaju negativne posledice na više telesnih sistema, uključujući kardiovaskularni, rekao je glavni autor studije Kuanče Jang, naučnik Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti.

-Analize su pokazale značajnu povezanost između dužine sna i rizika od srčanih oboljenja, poput visokog pritiska, dijabetesa, visokog holesterola i gojaznosti,
rekao je Jang.

Srčani vek definiše se kao predviđena starost kardiovaskularnog sistema neke osobe temeljena na faktorima rizika.

-Razlika između procenjene starosti srca i bioloških godina neke osobe naziva se ”prekoračenjem srčanih godina, a glavno je da je veći rizik od razvoja bolesti srca, kaže Jang.

Na primer, ako 40-godišnji muškarac, prema svojim faktorima rizika, ima procenjenu starost srca od 44 godine, prekoračenje njegovog srčanog veka iznosi četiri godine.

-To znači da mu je srce četiri godine starije nego što bi trebalo da bude. Koncept ”srčanih godina, služi nam da pojednostavimo rizik za srčano oboljenje i tako ga lakše razumemo”, objašnjava Jang.

Jang i kolege analizirali su podatke 12.755 osoba u starosti od 30 do 74 godina u razdoblju od 2007. do 2014. i po trajanju sna podelili su ih u pet grupa. Oko 13 odsto spavalo je pet sati ili manje, 24 odsto spavalo je šest sati, 31 odsto sedam sati, 26 odsto osam sati, a pet odsto devet sati ili više. Starost srca izračunali su im uzimajući u obzir i sve ostale faktore rizika.

-San koji je prekratak ili predug povezan je s povećanim rizikom. Najmanji rizik je kod onih koji spavaju sedam sati, rekao je Jang agenciji Rojters.

Hellomagazin.rsGuliver/Thinkstock

Više o temama: