Meksička kuhinja

Jela sa ovog podneblja karakterišu žive boje, jaki ukusi i mnogobrojni začini, ali se pogrešno veruje da obavezno moraju da budu ljuta
ŠKAMPI U SUPI
Idealno toplo predjelo za drage goste
Sastojci za 4 osobe:
ZA SUPU:

                    četvrtina šolje paradajza

                    dva čena vlašca

                    četiri kašike lista korijandera

                    čen očišćenog belog luka

                    tri sušene paprike

                    jedan oljušten krastavac bez semenki

                    tri četvrtine šolje soka od limuna

                    četiri kašike jabukovog sirćeta

                    dve kašičice soli

                    šolja mineralne vode

                    sveže mleveni crni biber

ZA ŠKAMPE:

                    tri šolje vode

                    pola glavice luka

                    dva čena belog luka

                    začinsko bilje

                    40 škampi kojima je odstranjena ljuštura

                    so
ZA GARNIRANJE:

                    šolja sitno iseckanog paradajza

                    pola šolje sitno iseckanog luka

                    tri sitno iseckane suve paprike kojima su odstranjene semenke

                    pet kašika sitno samlevenog korijandera

                    tri kašike maslinovog ulja

                    so

                    sveže mleveni crni biber

Za pripremanje supe sve sastojke je potrebno kuvati dok se ne dobije homogena masa.
Škampe se pripremaju tako što se u loncu na srednjoj vatri kuvaju luk, beli luk, začinsko bilje i so. Kada provri prvi ključ, dodaju se škampe i kuvaju dok ne budu gotove.
Za garniranje se u činiji za sos pomešaju iseckani paradajz, luk i paprika i dodaju se začini.
Služi se u čašama za martini u koje se stavi malo garnirunga, potom se poređaju škampe i na kraju se sipa supa.
GOVEĐI MEDALJONI SA SIROM USUVIMPAPRIKAMA U UMAKU OD PEČURAKA SA BELIM LUKOM
Obrok kojim ćete prijatno iznenaditi ukućane
Sastojci za 4 osobe:

                    četiri parčeta govedine (fileti od po 250 g)

                    so

                    sveže mleveni crni biber

                    tri kašike maslinovog ulja „extra virgen“

ZA SIR UMOTAN U SUVE PAPRIKE:

                    četiri kriške sira „panela“ dimenzija 8 x 3 centimetra

                    četiri veće suve paprike, očišćene i bez semenki, natopljene u dve čaše tople vode.

                    sveže mleveni crni biber
ZA UMAK OD PEČURAKA SA BELIM LUKOM:

                    pola šolje maslinovo ulja

                    četvrt šolje jabukovog sirćeta

                    četvrtina glavice pečenog luka

                    šest čenova očišćenog pečenog belog luka

                    tri očišćene, pržene suve paprike potopljene u toploj vodi

                    deset svežih pečuraka uzdužno isečenih

                    so

                    sveže mleveni crni biber

Pospite solju i biberom goveđe medaljone sa obe strane i premažite ih maslinovim uljem. Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi i propržite medaljone prema sopstvenom ukusu.
Izvadite meso i u istom tiganju propržite začinjeni „panela“ sir koji ste neposredno pre toga stavili u suve paprike.
Umak od pečuraka priprema se tako što se svi navedeni sastojci, osim pečuraka, dinstaju dok se ne dobije homogena masa.
Na tanjir ovalnog oblika stavite sir, na njega poređajte goveđe medaljone i dodajte debeli sloj umaka od belog luka, a povrh toga stavite uzduž isečene pečurke.
ČORBA OD KUKURUZA
Odlična ideja za toplo posluženje tokom hladnih zimskih dana
Sastojci za 6 osoba:

                    kesa kukuruza u zrnu

                    pola šolje šampinjona iseckanih na listiće

                    pola glavice sitno iseckanog luka

                    dva čena sitno seckanog belog luka

                    četiri kašike svinjske masti

                    litar pileće supe

                    začinsko bilje

                    so

                    sveže mleveni crni biber
ZA GARNIRANJE:

                    zelena salata

                    limun

                    rotkava iseckana na kolutove (po želji)

                    mleveni origano

                    mrvica mlevene crvene paprike

                    kajmak

                    narendani sir

                    prženice
U loncu na srednjoj temperaturi otopite mast i propržite zajedno crni i beli luk. Dodajte i kukuruz i pržite otprilike pet minuta. Potom dodajte šampinjone, pileću supu i začinsko bilje i kada provri prvi ključ, začinite i pustite da se kuva tridesetak minuta, odnosno sve dok zrna kukurza ne budu dobro skuvana.
Ovo jelo služi se sa zelenom salatom ili rotkvom, prema želji, u koje se dodaju začini, kajmak, narendani sir i prženice.
SOČNA PILETINA
Meso je posebno ukusno zahvaljujući soku od pomorandže i limuna
Sastojci za 8 osoba:

                    četiri pileće noge

                    četiri pileća bataka

                    četiri kašike svinjske masti

                    šolja soka od pomorandže

                    dve kašike soka od limuna

                    dve kašike sirćeta

                    dve šolje pileće supe

                    pola glavice luka

                    dva čena belog luka

                    kašičica origana

                    so

                    sveže mleveni crni biber
ZA SOS OD PAPRIKE:

                    četiri paprike isečene na kriške

                    crni luk isečen na režnjeve

                    četvrtina šolje soka od limuna

                    pola šolje soka od pomorandže bez šećera

                    pola kašičice origana

                    so
ZA DODATAK:

                    podgrejani pasulj

                    tortilja od kukurza

U tiganju, na umerenoj temperaturi zagrejte mast i pržite pileće meso dok ne promeni boju. Sipajte vodu ili pileću supu tako da prelijete sastojke u tiganju, poklopite i kuvajte pile na srednje jakoj vatri.
Dinstajte ostale sastojke sve dok ne dobijete homogenu masu.
U tiganj sa piletinom sipajte izdinstane sastojke, začinite i ostavite da se kuva desetak minuta pošto provri.
Sos se priprema tako što ćete u činiji za sos pomešati sve saStojke, začiniti ih i ostaviti u marinadi desetak minuta pre serviranja.
Poslužiti toplo sa tortiljama od kukuruza, pasuljem i sosom od paprika.

Više o temama: