Mediteranska hrana reguliše holesterol

mediteran

Jelovnik na bazi mediteranskih namirnica je dokazano blagotvoran za srce i krvne sudove.

Poznato je dejstvo maslina, plavog patlidžana, tikvica na zdravlje, ali po lekovitom uticaju posebno se izdvaja artičoka.

Ova dijetalna namirnica snižava loš holesterol i podiže nivo dobrog, pospešuje lučenje žuči, zbog čega jetra bolje prerađuje.

Za razliku od lekova statina, koji se uglavnom propisuju, artičoka ne smanjuje sintezu holesterola već povećava njegovu razgradnju.

Loš protok žuči se često zanemaruje, a ima posledice u vidu nadimanja, zatvora, tegoba sa varenjem i povišenog holesterola, zbog čega bi trebalo izbegavati crveno meso, jaja, masti životinjskog porekla i rafinisana biljna ulja.

Lekari su dokazali da ako se artičoka redovno jede nekoliko meseci ili uzima u vidu napitka mesec dana tri puta dnevno, a potom 1-2 puta dnevno kao minimalna doza, značajno smanjuje nivo lošeg holesterola i podiže nivo dobrog.

hellomagazin.rsnovosti.rsThinkstockphotos

Više o temama: