Mario Biondi: U Beogradu se osećam kao kod kuće i publika me uvek dočeka sa puno strasti

Potpuno očekivano, koncerti omiljenog italijanskog pevača dubokog baršunastog glasa, Maria Biondia, izazvali su veliko interesovanje među beogradskom publikom. Iz tog razloga, postignut je dogovor između ovog umetnika i Musicology Barcaffe Sessions o održavanju još jednog koncerta, pa će Mario Biondi nastupiti i treći put, 5. oktobra. On će 2, 3. i 5. oktobra prvo gostovati u srpskoj prestonici, u klubu Novi Bitefartcafe, a zatim će nastaviti sa koncertima u regionu, takođe u organizaciji Musicology Barcaffe Sessions.

Da li se radujete koncertima u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj?

Apsolutno da. Zajedno sa svojim saradnikom Masimom Grekom, veoma naporno radim kako bismo što bolje pripremili svaki koncert. Ali postoje mesta, kao što je Srbija, gde se osećam kao kod kuće, zbog čega mi je stalo da dam najbolje od sebe.

Poslednji put ste bili u Beogradu pre dve godine. Kakvi su utisci sa koncerta, o ljudima i gradu?

-Kao što sam i rekao, Beograd je jedan od gradova gde se osećam kao kod kuće i gde me publika uvek dočeka sa puno strasti. Jedva čekam da se ponovo sretnemo.

U međuvremenu ste bili veoma zauzeti. Vaš novi album se zove Brazil. Odslušali smo sve snimke i sviđaju nam se. Činilo se kao da smo zaista tamo u Brazilu sa vama. Zašto je Brazil bio tolika inspiracija?

-Brazilska muzika me je oduvek privlačila još kao dečaka slušajući Di Javan. Naučio sam da cenim velike klasike kao što su Tom Jobim i ostali brazilski muzičari. To je zemlja koja je veoma slična mojoj Siciliji, sa velikim kontrastima između lepote i siromaštva ali toliko puna strasti i upravo se sve to oslikava u brazilskoj muzici.

Snimili ste album u Brazilu, Rio de Janeiro. Da li možete nešto da nam kažete o svom boravku tamo?

-Više puta sam boravio u Brazilu gde se uvek dobro osećam. Nažalost, klima nije bila blaga sa nama ovoga puta i od 20 dana snimanja, 19 je padala kiša. Zbog toga možda i nisam imao klasičan pristup poslu. Inače sam u studiju veoma disciplinovan, možda čak i krut, s druge strane u Riju studio je studi bio nalik morskoj luci, gde su umetnici i muzičari ulazili i izlazili bez reda. Trebalo mi je malo da se naviknem na to, ali verujem da se taj slobodni i kreativni duh oseća u albumu.

Veoma nam se svidela vaša verzija Smooth operator od Sade ali u Bossa – Nova izvođenju. Kako ste odlučili da izvedete baš tu pesmu i kako je došlo da saradnje sa Till Brönner?

-Mislim da je to veoma vredan muzički komad i nismo se uopšte dvoumili oko toga, kada sam zajedno sa diskografskom kućom odlučivao o pesmama koje ćemo ubaciti na CD. Till je moj veliki prijatelj i veliki umetnik. Upravo smo se videli na Sylt-u, ostrvu u Nemačkoj gde on organizuje Jazz festival i baš je bilo lepo što smo mogli zajedno da otpevamo pesmu i to uživo.

 

Dolazite iz zemlje koja ima dugačku tradiciju ispijanja kafe. Koju kafu volite i koji su savršeni momenti kada pijete kafu?

-Prvenstveno pijem espresso bez šećera, ali mi se ponekad desi da popijem i produženi caffe americano. Verujem da je ona jutarnja kafa, najbitnija od svih.-

Hellomagazin.rsAleksandar Zec

Više o temama: