Lepe žene mogu loše da utiču na zdravlje muškaraca

monika-beluci-dzejums-bond

Naučno objašnjena činjenica istraživanja Univerziteta u Valenciji navodi da je samo pet minuta u društvu lepe žene kod muškaraca povećalo nivo kortizola i hormona stresa.

Navodno je taj efekat bio pojačan ukoliko se u društvu muškarca nalazila žena koja je bila „van njihove lige“.

Hormon kortizol proizvodi nadbubrežna žlezda u trenucima kada je osoba pod fizičkim ili psihičkim stresom, a dovodi se u direktnu vezu sa srčanim i brojnim drugim oboljenjima.

Istraživači su ispitali 84 studenta tako što su, pojedinačno i u odvojenim sobama, rešavali sudoku zagonetku.

Dve nepoznate osobe, jedan muškarac i jedna fizički privlačna žena, takođe su bile u sobi.

adrijana_lima_insta_02

U trenutku kad bi ženska osoba napustila sobu, a dva muškarca ostala da sede zajedno, nivo hormona stresa kod ispitanika nije porastao.

Međutim, kad bi ispitanik u sobi ostao samo sa ženom, njegov nivo kortizola bi porastao.

U ovoj studiji smo krenuli od pretpostavke da većina muškarca, u društvu lepe žene, ima osećaj kao da je to idealna prilika za udvaranje. I dok će neki muškarci izbegavati lepe žene vodeći se uverenjem kako su one ‘izvan njihove lige’, većina muškaraca će zapravo imati određenu hormonsku reakciju – pojašnjava se u studiji, piše Telegraf.

Studija je pokazala da se nivo kortizola kod muškaraca povećava nakon samo pet minuta kratkog socijalnog kontakta sa mladom, privlačnom ženom.

Kortizol u malim dozama može imati pozitivan efekt ali hronično povišen kortizol pogoršava određena zdravstvena stanja, kao što su srčane bolesti, dijabetes, hipertenzija i impotencija.

hellomagazin.rsAgencijePromo

Više o temama: