Kakva šminka najbolje pristaje plavušama

plavusa

Ako ste i vi jedna od zanosnih plavuša, uz odgovarajuću šminku izgledaćete još privlačnije. Otkrivamo vam male tajne koje će vas zaista istaknuti u masi…

Podloga

Crvenilo i nepravilnosti tena posebno su uočljive na bledoj koži plavuša. Upravo iz tog razloga, plavuše bi trebalo da koristite podloge odnosno tečne pudere sa srednjim do visokim stepenom pokrivanja, osim u slučaju da vas je majka priroda obdarila savršenim, porculanskim tenom. Što se tiče odabira nijanse, držite se tonova koji naginju ka neutralnoj bež nijansi ili eventualno lagano žućkastoj. Svakako izbegavajte tonove koji imaju rozikaste nijanse.

Šminka za oči

Kada je make-up za oči u pitanju, za plavuše zaista važi pravilo, manje je više. Ružičasti ili ljubičasti tonovi kakve na kapcima nosi Barbi lutka apsolutno su preterani za svaki dan (izuzetak su retke prilike) i pastelne, nežne, puderaste nijanse puno će lepše istaknuti oči i pogled. Budući da plavuše same po sebi deluju veoma nežno, njihovom make-upu nisu toliko potrebne svetlucave čestice koje stvaraju sedefasti sjaj, u meri u kojoj su potrebne ženama druge boje kose. Plavušama odlično pristaju rozikaste i lila mat senke za oči.

Pepeljaste plavuše trebale bi da koriste zlatno smeđe nijanse senki kako bi celokupnom izgledu dodale sjaja i živosti. U suprotnom bi lako mogle delovati isprano i beživotno. Proizvodi u nijansi šampanjca idealni su za pepeljaste plavuše za koje je najbitnije da se klone srebrnih i sedefasto belih tonova. Žene zlatno plave kose izgledaće izvrsno noseći na očima svetloljubičaste i purpurne nijanse.

Plavuše ne bi trebalo da izbegavaju smokey-eyes tokom večernjih izlazaka, ali preporučljivo je da crne tonove zamene smeđim ili tamno sivim. Smokey-eyes će atraktivno izgledati čak i na platinastim plavušama. Zapamtite samo da je smokey-eyes rezerviran za veče!

Obrve

Žene koje prirodno imaju plavu kosu, ne bi trebale da naglašavaju svoje obrve znatno tamnijim olovkama za obrve. Idealne su olovke u svetlo sivkastim i smeđim nijansama, a koje nisu puno tamnije od vaše prirodne boje. Mnoge kozmetičke kompanije imaju u svojoj ponudi olovke za obrve koje su namenjene isključivo plavušama. I većina ih vuče na sivkasto rozikasti ton. Osim same nijanse olovke, bitno je da preko obrva ne potežete debele, jake linije olovkom, već da lagano olovkom tapkate po obliku obrva i crtate minijaturne crtice kojima ćete popuniti i istaknuti obrve. Devojke koje imaju veoma izbeljenu kosu trebale bi da zamole svoju frizerku da im za par nijansi posvetli njihove prirodno tamne obrve, kako bi izbeljena kosa na vama delovala što prirodnije.

Rumenilo

Roze boja je boja koja najbolje odgovara većini plavuša. Svetlo roze tonovi idealno idu uz svetlo plave tonove kose, a rozikasti tonovi koji naginju ka breskvi i sadrže malo zlatnog sjaja najbolje pristaju ženama zlatno plave kose. Žene tamnije plave kose trebale bi da biraju rozikasta rumenila koja lagano vuku na smeđu. Plavuše bi trebale da izbegavaju bakrene tonove i boju terakote jer zbog takvih tonova deluju još bleđe. Bronzere bi plavuše trebale da koristite jako pažljivo i oskudno!

Usne

Ono što smo napisali za rumenilo, važi i za boju usana. Plavušama će roze usne idealno pristajati, koju god nijansu ružičaste odabrale. Nežni roze tonovi sa bež ili smeđim podtonovima idealni su za žene sa svetlo zlatnom kosom. Platinastim plavušama odlično će pristajati žarko ružičaste nijanse koje idu sve do crvene. Važno je naglasiti da što je ruž tamniji i izražajnije boje, to zahteva savršeniji ten. Plavuše koje nose crvene ruževe trebale bi da imaju vaoma besprekoran ten. Za savršen izgled usana, svaka plavuša bi trebala da koristi olovku za usne u identičnoj boji ruža, ili eventualno za nijansu svetlijoj. Plavuše nikada ne bi smele da koriste olovku za usne koja je tamnija od boje ruža za usne.

B92Guliver / Thinkstock

Više o temama: