Kada je vreme za sistematski: Šta treba da proverite sa 20, a šta sa 50 godina?

Na koje preglede morate otići sledeće godine shodno godinama, otkriva prim. dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine.

– Cilj sistematskih i ostalih preventivnih pregleda nije otkrivanje bolesti, već rano detektovanje postojanja faktora rizika za hronične bolesti. Ako se otkrije postojanje faktora rizika, primenjuju se intervencije koje imaju cilj da ih otklone kako se bolest ne bi ispoljila, kao ni njene komplikacije – objašnjava doktorka Dimitrijević.

Od 20 do 30 godina

Ako to već niste uradili – prebacite karton s pedijatrije u službu opšte medicine doma zdravlja. U službi opšte medicine birate lekara, koji ubuduće treba da brine o vašem zdravlju. To je vaš izabrani lekar.

* Sa 20 godina treba uraditi prvi sistematski pregled, koji podrazumeva sumiranje svih faktora rizika za nastanak određenih hroničnih bolesti.

* Ovakav sistematski pregled treba obaviti i u 22. godini, od 23. do 35. na svakih pet godina, a zatim na dve godine do 65.

Od 30 do 50 godina

Preventivni pregledi u ovom periodu usmereni su na rano otkrivanje dijabetesa tipa 2, ali i faktora rizika za oboljenja srca i krvnih sudova.

* U 30. godini života daje se jedna vakcina protiv tetanusa, prema Pravilniku o obaveznoj imunizaciji, i ona se dalje ponavlja svakih deset godina.

* U sklopu preventivnog kardiološkog pregleda, osim provere rada srca stetoskopom, obavezni su i merenje krvnog pritiska i laboratorijska analiza krvi kojom se utvrđuje nivo holesterola i triglicerida.

* Sve analize za rano otkrivanje faktora rizika i sprečavanje nastanka dijabetesa tipa 2.

hellomagazin.rszena.blicGuliver/Thinkstock

Više o temama: