Jednostavan recept: Rano lezite uveče da biste sutradan bili raspoloženi

Kakva je veza između raspoloženja i sna? Postoje dani kad se probudimo nervozni, sve i svako nam smeta. Da li je to slučajno ili ipak postoji razlog?

Nama razlog možda nije očigledan, ali naučnici tvrde da je nedostatak sna razlog za to što biste se najradije izvrištali na svakoga ko vas pogleda.

Ni previše ni premalo: Dužina spavanja može biti fatalna po zdravlje

Dok neki smatraju da je sasvim logično to što smo nervozni kada se ne naspavamo, naučnici ističu da se odavno vodi debata da li je manjak sna stvarno krivac za osećaj besa ili zapravo bes ometa ciklus sna.

Da bi stali na kraj ovoj debati, naučnici su regrutovali grupu učesnika i podelili ih u dve grupe: jedna grupa je nastavila da spava kao inače, a drugoj je san bio ograničen na dva do četiri sata tokom dve noći.

Stres kao okidač za mnoge bolesti: Osluškujte svoje telo i ne zanemarujte simptome da ne bude prekasno

Prva grupa je spavala u proseku oko sedam sati, dok je prosek druge grupe bio oko četiri, četiri i po sata.

Da bi rangirali bes, učesnici su nakon toga u laboratoriji bili izloženi takozvanoj braon buci (koji zvuči kao šuštanje vode), a zatim su slušali oštriju belu buku (poput statičnog signala).

Profesor psihologije na Univerzitetu u Ajovi Zlatan Križan, jedan od autora studije, objašnjava da ovi neprijatni zvuci mogu da izazovu osećaj besa, što se i desilo kod druge grupe koja je bila neispavana.

Zaboravite nesanicu: Jedostavni trikovi koji će pomoći da lakše zaspite

-Generalno, bes je veći kod onih koji nisu dovoljno spavali. Mi smo u laboratoriji manipulisali zvukom za ovaj zadatak, i očekivano, ljudi su prijavili više besa što je buka bila neprijatnija. Kada nisu dovoljno spavali, prijavili su više besa, bez obzira na buku, objašnjava Križan.

 

Hellomagazin.rsB92Guliver/Thinkstock

Više o temama: