Dajte mu sijalicu, napraviće spektakl! Vuk Tomić, virtuoz svetlosnih dekoracija

Dajte mu sijalicu, napraviće spektakl! Vuk Tomić, virtuoz svetlosnih dekoracija

Autor: | 17/05/2022

0

Vuk Tomić svojim umećem oduševljava sve 

Postoje ljudi kojima je naziv firme skoro u potpunosti zamenilo prezime, ali u slučaju Vuka Tomića priča ide još dalje. Godinama se među njegovim najosnovnijim podacima nalazi i “najlepše ukrašena kuća u Beogradu”. Međutim, dekoracija i sijalice više nisu samo njegova velika ljubav i sezonski posao, već zanimanje koje se ne vezuje isključivo za novogodišnje praznike. Za Vuka, igra svetla i ukrasa traje cele godine.

Kada ste prvi put zaradili ukrašavajući neki prostor za Novu godinu?

‒ Kao tinejdžer kada me je jedna komšinica, videvši našu kuću, pozvala da dekorišem i njeno dvorište. Celog dana sam radio: ona je bila veoma zadovoljna, a ja sam dobio svoj prvi honorar. Potom su moje sijalice zasijale u jednom kazinu u Mileševskoj, a onda i u mnogim privatnim kućama. Usledila je dekoracija na venčanjima mojih sestara, pa na privatnim i korporativnim zabavama, božićnim marketima… Pre 12 godina to je postao moj plaćeni hobi, a 2017. registrovana je firma koju sam, simbolično, nazvao “Sijalica”.

Boško Karanović

 

Mi, iz medija, upoznali smo vas u vreme kada ste radili u poznatoj marketinškoj agenciji.

‒ Ova priča počinje 2005, kada sam osvojio zvanično priznanje za „Najlepše ukrašenu kuću u Beogradu”. Prvo što sam pretraživao na internetu bilo je “Christmas Lights”. Odjednom mi je ceo svet, koji sam obožavao, bio na ekranu. Pomislio sam ‒ to je to, ovo je ono što želim. Pred kraj studija na Fakultetu organizacionih nauka usledila je obavezna praksa u marketinškoj agenciji gde sam otkrio još jedan fantastičan svet. U njemu sam proveo devet godina baveći se odnosima s javnošću i organizovanjem specijalnih događaja. Sticao sam vredno iskustvo i uživao u otkrivanju novih mogućnosti za razvoj mog hobija. Strpljivo sam čekao pravi trenutak da mi “Sijalica” postane primarno zanimanje i preraste u studio koji se bavi jedinstvenom svetlosnom dekoracijom i organizacijom događaja.

Da li je ovo prvo radno proleće “Sijalice”?

‒ Moj posao dekoratera već odavno izlazi iz okvira Nove godine, a i sijalice prestaju da budu isključivo sinonim za božićne praznike i Deda-Mraza. Dobrodošle su i u proleće, leto, uvek i svuda. Rekao bih da sam tome bar malo doprineo, jer sam neumorno plasirao svetlost novogodišnjih sijalica u raznim prilikama. Svetlo ima neverovatnu moć da transformiše prostor, da stvara potpuno drugačiju dimenziju emocija. U trenutku kad sijalice zablistaju počinju uzdasi oduševljenja, fotografisanje i uživanje u potpuno novom ambijentu. To potvrđuju i brojne fotografije na društvenim mrežama prolećne dekoracije u Kafeteriji „Magazin” u kojoj sam spojio sijalice, cveće i proleće.

Boško Karanović

 

Jesu li interesovanja vaših roditelja na bilo koji način povezana sa vašim?

‒ Moj rad predstavlja sublimaciju njihovih usmerenja. Preduzetnički duh sam nasledio od tate, a mama je pokrenula čaroliju u mojoj glavi. Dok smo bili mali ona je pravila nenadmašne novogodišnje dekoracije u celoj kući, a ja sam se uvek rado uključivao u taj kreativni proces. Slično je i danas. Najvažniji mi je nalet inspiracije i ono nešto što treba da klikne kada je preda mnom zahtev za nekom dekoracijom. Kada ta slika oživi u mojoj glavi, nastupaju logistika i postavljanje plana realizacije.

Odrasli ste pored tri starije sestre. Da li su one uticale na vašu strast prema dekorisanju?

‒ Naprotiv, to ih u početku nije mnogo zanimalo. Međutim, s vremenom se “Sijalica” pretvorila u porodičnu firmu. Tata je zadužen za logistiku, a odnedavno sa mnom na najvažnijim projektima radi najmlađa sestra Lola. Njen dolazak označio je početak postepenog širenja tima. Deo posla pripao je i našoj najstarijoj sestri, dok svim dekoracijama umnogome doprinosi i veoma kreativna sestra od ujaka. 

Boško Karanović

 

Šta je zapisano u kratkoročnim planovima studija “Sijalica”?

‒ Prošle godine učestvovali smo u organizaciji žurke iznenađenja za koju smo, između ostalog, napravili spektakularno zvezdano nebo površine oko 400 kvadrata. Voleo bih da ove godine oborimo taj rekord i osvetlimo još mnogo lepih događaja i lokacija. Budući da moj posao odavno nije samo postavljanje sijalice, dekoracija u kojoj je uvek dominantna rasveta sve više će se prožimati sa elementima scenografije. Raspolažemo audio-vizuelnom, tehničkom i logističkom podrškom, koja će učiniti da neka specijalna prilika blista od početka do kraja. Činjenica da se zahvaljujući dekoraciji prostor menja, oplemenjuje i transformiše uvek donosi nov izazov da tu promenu iznesem na najbolji način. Pred nama je uzbudljiva sezona venčanja i letnjih događaja, a onda slede pripreme za zimske praznike i još lepše izdanje naše prodavnice novogodišnjih ukrasa “Vukov božićni kutak”.

Boško Karanović

 

 

Komentari (0)

Loading
Brankica Treskavica hellomagazin