Zaboravite na tablete: Rešite se bola uz pomoć kurkume

Kurkuma se smatra prirodnim “čistačem organizma”, a tajna njegove lekovitosti se krije upravo u žutonarandžastoj boji koja se zove kurkumin.

Kurkuma je efektivnija u otklanjanju bolova od popularnih tableta protiv bolova, tvrdi se u novom istraživanju italijanske farmaceutske kuće Velleja Research.

Doktor Frančesko di Piero, autor studije, rekao je kako je nakon tri nedelje upotrebe kurkume utvrđeno da igrači ragbija ne osećaju bol, odnosno da im je bilo lakše kao kada su pili tablete. Za razliku od tableta, konzumiranje kurkume nema negativnih efekata.

– Studija ukazuje na to da bi lek proizveden na bazi kurkume mogao predstavljati sigurno sredstvo za uklanjanje bolova u kostima i mišićima koje izazivaju naporne telesne aktivnosti – rekao je Di Piero, navodi wall.hr.

U istraživanju je učestvovalo 50 igrača ragbija iz Italije. Polovina je lečena tabletama protiv bolova, a polovina tabletom na bazi kurkume. Utvrđeno je da su obe grupe imale smanjene bolove, ali da je grupa koja je koristila standardne lekove imala više probavnih smetnji.

Istraživanje je objavljeno u evropskom izdanju časopisa Medical and Pharmacological Sciences.

hellomagazin.rsGuliver/Thinkstock

Više o temama: