Štrudla od jabuka: Recept za kolač koji miriše na detinjstvo

Jedan od najpopularnijih deserata koji u raznim varijantama možete naći od severa do juga Evrope je štrudla ili savijača od jabuka. Ovo je recept za slasnu bečku štrudlu od jabuka koja se može poslužiti i sa sladoledom od vanile.

SASTOJCI ZA ŠTRUDLU OD JABUKA

pakovanje kora za savijaču (možete i sami da napravite testo)
1 kg kiselijih jabuka
100g šećera
50g maslaca
cimet
malo ruma ili mleka za namakanje suvog grožđa
suvo grožđe
sladoled od vanile

PRIPREMA ŠTRUDLE OD JABUKA 

1. Kore poprskajte rastopljenim maslacem pa na njih složite jabuke koje ste prethodno oljuštili i naseckali na kockice veličine 1 cm.

2. Posipajte šećerom, cimetom i suvim grožđem koje ste prethodno namočili u rum ili mleko. Urolajte testo i štrudlu položite u namašćenu tepsiju. Štrudlu malo izbockajte čačkalicom po vrhu kako ne bi popucala.

3. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata do 40 minuta, dok testo ne dobije zlaćanu koricu. Pustite da se malo ohladi, nasecite na kriške, pospite šećerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanile.

SAVET PLUS: Ako ne volite cimet i suvo grožđe, slobodno izostavite iz pripreme. Po želji dodajte drugi začin koji volite ili štrudlu obogatite s malo seckanih oraha, badema ili drugih orašastih plodova.

hellomagazin.rsProfimedia

Više o temama: