Pogača u obliku ruže, ukusna i veoma dekorativna!

Iako možda niste najveštiji u kuhinji, verujemo da ćete biti ponosni kada iz rerne izvadite svoje malo umetničko delo sačinjeno od testa.

Ova meka pogača slaže se u obliku ruže i vrlo je dekorativna!

Sastojci
ZA TESTO; brašno – oko 800 g, sveže mleko – 300 ml, šećer – 1 kašika, kvasac – 1 kocka, jaja – 1 komad

ZA NADEV: 150-200 gr šunke, 200 gr kačkavalja, 200 gr dimljene slanine
ZA PREMAZ: 125 gr maslaca, 1 jaje, 1 kašičica svežeg mleka

Od nabrojanih sastojaka zamesite meko testo. Ostavite da duplo naraste. Podelite na tri lopte različite veličine. Najveći deo razvijte u pravougaonik. Premažite maslacem/uljem i posipajte rendanom šunkom i rendanim kačkavaljem. Urolajte, napravite venac i stavite u nauljanu tepsiju. Drugu srednju loptu razvijte u krug, pa je stavite u tepsiju da pokrije venac. Premažite sa malo maslaca i isecite krajeve na paran broj traka. Razvijte i najmanju loptu. Premažite maslacem, pa preko poređajte komadiće slanine i posipajte rendanim kačkavaljem. Urolajte, pa isecite na kolutove širine 4 – 5 cm. Kolutove poređajte u sredinu tepsije. Svaku traku koju ste isekli uvijte, pa je zavijte u krug, tako da dobijete oblik puža. Isecite rolat, ali ne do kraja i ostavite da naraste. Premažite jajetom koje ste umutili sa malo mleka.

Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni ili dok pogača ne bude gotova. Izvadite pogaču iz rerne, premažite je maslacem, pa je uvijte u krpu da se ohladi.

hellomagazin.rsbonapeti.rsGuliver/Getty/Thinkstock

Više o temama: