Kako i gde se čuva naraslo testo

Postoji veoma lak način da čuvamo naraslo testo. Čak i kada je umešeno, nema potrebe da se ostavlja na toplom mestu i da čekate satima dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Premažite kesu od najlona uljem, stavite u nju umešeno testo, premažite ga uljem odozgo i vežite kesu da u njoj nema vazduha. Stavite kesu sa testom u frižider na najnižu policu, ali ostavite i mesta da može da naraste.

Kada umesite testo uveče, ostavite ga u frižideru preko noći. Ujutro ga izvadite i ostavite ga da se odmori. Kasnije ga oblikujte u pogaču, mekike, picu ili šta god odaberete.

Ovaj metod je oproban i veoma je lako da ujutru pripremite doručak od testa, testom koje je umešenu uveče i ostavljeno u frižideru – takozvano ohlađeno testo.

Nažalost, ovakvo testo može da se čuva samo tri dana, nakon toga gubi svoju elastičnost i najbolje je da od njega ne pravite ništa. Testo može da naraste i da ga nakon toga u najlonu stavite u zamrzivač. Izvadite ga i ostavite da se odmrzne. Ovakvo testo je mekano i sa njim se lako radi.

Testo možete čuvati i u posudi. Odozgo ga pokrijte providnom folijom i ostavite ga na hladnom. Da bi vama bilo lakše, podelite testo na dve ili tri lopte, izvadite jednu i recimo od nje pripremite picu, a ostatak testa ostaje na hladnom, navodi bonapeti.rs.

U zamrzivaču, trajnost testa se povećava i tamo ga možete čuvati oko 6 meseci.

hellomagazin.rsguliver/thinkstock

Više o temama: