Hrana koja najčešće vodi do trovanja

Mislili ste da sladoled, jagode, sir ili paradajz mogu da budu razlog vašeg trovanja hranom.

Domaćice treba da budu mnogo pažljive prilikom obrade hrane, zato što možemo da napravimo problem sa naizgled bezopasnim kuvanjem.

Evo i nekoliko grešaka koje dozvoljavamo u kuhinji koje mogu biti dosta opasne.

1. Nepravilno čivanje sira

U domaćim uslovima dosta lako možemo dodati “otrov” od lošeg čuvanja sira. Pokvaren i loš sir može da se poveže čak i sa salmonelom. U dosta slučajeva on može stvoriti pobačaj kod trudnica, zato lekari zabranjuju ili ograničavaju konzumiranje mekog sira kod trudnica, piše bonapeti.rs.

2. Loše oprano povrće

Često ljudi prave greške da konzumiraju povrće i voće koje nije oprano, a to može omogućiti zarazu sa raznim bakterijama i mikrobima. Zato uvek kada nosite kući voće i povrće, pobrinite se da bude dobro očišćeno i oprano.

3. Ukusne pečurke – ozbiljne ubice

Nikada nemojte jesti pečurke koje su brali ljudi koji ih ne raspoznaju. Preporučuje se da nabavljate ovo ukusno povrće od sigurnih izvora. Na tržištu se nalaze razne vrste pečuraka, tako da bolje nemojte rizikovati.

4. Jagode, maline – ciklosporijaza

Ciklosporijaza je bakterija koja uzrokuje dijareju, osipe i dehidrataciju organizma. Ova bakterija se često sreće po voću kao što je malina i jagode tako da ponovo dobro peremo bez konzumiranja.

5. Ukusne ostrige

Jedna dosta ukusna i veoma opasna hrana. Opasna je zbog globalnog zagrevanja. Zagrevanje voda po celom svetu pomaže razvoju mikroorganizama i ostrige se pretvaraju u opasnost za nas. Interesantna činjenica je da članovi kraljevske porodice imaju zabranu da konzumiraju morske plodove baš iz ovog razloga, oni mogu biti mnogo opasni, a niko ne želi da se član kraljevske porodice otruje, zar ne.

6. Voće i povrće u paketima

Voće i povrće koje srećemo upakovane u prodavnici takođe mogu biti veoma opasni za nas i našu porodicu, zato što nema garancije, pre nego što su upakovani, koliko dugo i gde su se čuvali. Birajte one sa providnim pakovanjem koje bar možete da vidite.

Na kraju krajeva, kada je sve dobro skuvano/pečeno, oprano i sigurnog porekla, je sigurno za nas i zdravlje naše porodice i nemojte zaboraviti da uvek čitate etikete koje kupujete.

hellomagazin.rsguliver/thinkstock

Više o temama: