Da li je PMS izmišljen da bi ženama omogućio da predahnu od obaveza?

Robin Stein DeLuka asistent na Univerzitetu Njujork pri Fakultetu za psihologiju, veruje da je PMS preuveličan kroz marketinške kampanje i medicinsku zajednicu i tako ubedio žene da moraju da pate od toga.

– Kada odrastemo i postanemo žene, internet i knjige nas uče da je PMS tu. Mi prihvatamo ovu ideju i primenjujemo je na naše telo. Od žena se danas mnogo očekuje: da rade, vode računa o porodici i slično, pa mnoge koriste kao izgovor PMS kako pauzu kada više nemaju snage – rekla je ona.

Dodala je da žene gube epitet “dobre žene” ako jednostavno kažu da nešto ne žele da urade i da im je PMS samo izgovor za pauzu jer kada kažu da su u PMS-u onda je sve ok.

Mnoge žene znaju da PMS podrazumeva promene raspoloženja, nadimanja i otekle grudi. Oko 90 odsto žena iskusi makar jedan simptom pre nego ciklusa koji im oteža te dane, piše The Sun.

Evidentirano je preko 150 fizičkih i emotivnih simptoma PMS-a.

DeLuka ističe da postoje dokazi da hormoni ne utiču na žene na način na koji smo naučeni da mislimo.

Na Univerzitetu u Torontu istraživači nisu uspeli da dokažu da postoji PMS. Oni su ga opisali kao fizički, psihički i simptom u ponašanju koji se javlja oko dve nedelje pre ciklusa.

Skoro sve žene imaju PMS, a najviše su simptomi izraženi kod žena u kasnim dvadesetim i ranim četrdesetim godinama.

Da li je PMS samo izgovor za pauzu?

Pogledajte rezultate

Loading ... Loading ...

hellomagazin.rsaloguliver/thinkstock

Više o temama: