Čudesni kantarion: Leči desetinu kožnih oboljenja, pomaže rad nervnog sistema!

kantarion

Kantarion se najčešće koristi za ublažavanje simptoma depresije i stanja koja su usko povezana sa depresijom, kao što su anksioznost, hronični umor, manjak apetita i problemi sa spavanjem

U alternativnoj medicini se cvetovi i listovi kantariona koriste u svrhu poboljšanja zdravlja celokupnog organizma i prevenciju niza bolesti. Kantarion se najčešće koristi za ublažavanje simptoma depresije i stanja koja su usko povezana sa depresijom, kao što su anksioznost, hronični umor, manjak apetita i problemi sa spavanjem.

Kantarion se takođe vrlo često koristi za regulaciju srčanog ritma i raspoloženja. Može da pomogne u ublažavanju simptoma menopauze, opsesivno kompulzivnog poremećaja i sezonskog afektivnog poremećaja. Aktivna jedinjenja kantariona, hipericin i hiperforin, zaslužni su za lekovita svojstva kantariona. Naučnici su ustanovili da hipericin i hiperforin direktno utiču na rad nervnog sistema i komunikaciju između neurotransmitera.
zena-lice
Depresija

Uzimanje ekstrakta kantariona može da popravi raspoloženje, ublaži anksioznost i nesanicu uzrokovanu depresijom. Jedno istraživanje je pokazalo da je kantarion u lečenju depresije delotvoran jednako kao i antidepresivi. Ipak, s obzirom da kantarion nije značajno efikasniji od antidepresiva i dolazi u interakciju sa brojnim lekovima, stručnjaci ističu da ga treba uzimati isključivo uz savetovanje sa stručnjakom.

Simptomi menopauze

Neki dokazi upućuju da se kombinacija cimicifuge i kantariona može koristiti za ublažavanje simptoma menopauze. Ova kombinacija može ublažiti valunge i poboljšati kvalitet spavanja.

Iritacije kože

Nanošenje kreme ili masti sa ekstraktom kantariona može da ublaži simptome kožnih bolesti i iritacija kože. Jedno istraživanje je pokazalo da je kantarion naročito delotvoran u ublažavanju simptoma psorijaze.

Zaceljivanje rana

Nanošenje masti ili kreme sa ekstraktom kantariona 3 puta dnevno može da pomogne u bržem zaceljivanju rana i da smanji vidljivost ožiljaka.

Anksioznost

Uzimanje ekstrakta kantariona zajedno sa valerijanom može da ublaži anksioznost.

Genitalni herpes

Kantarion može da pomogne u ublažavanju simptoma genitalnog herpesa, kao što su osećaj žarenja i peckanja.

Predmenstrualni sindrom

Kantarion može ublažiti neke simptome PMS – a, naročito bolove i grčeve u mišićima, napetost i razdražljivost.

StilGetty/Splash

Više o temama: