Čizma glavu čuva, a šubara je kvari: Šta vam govore hladna stopala?

Mnogo se ljudi danas sve češće nosi sa stalnim osećajem hladnih nogu, a razloga je nekoliko. Noge su najčešće hladne kada ih ne pokrivamo dovoljno, odnosno kada ne nosimo čarape, ali šta učiniti kada noge ne možemo da zagrejemo čak ni najdebljim pokrivačima?

Slaba cirkulacija

Jedan od najčešćih razloga hladnih nogu je slaba cirkulacija, što znači da krv ne cirkuliše dobro u području nogu, a najčešće u tom slučaju i u rukama. Slaba cirkulacija može biti uzrokovana nedovoljnim kretanjem, odnosno čestim i dugim sedenjem, a lako je možete sprečiti ili ukloniti šetnjom od barem pola sata dnevno.

Slaba cirkulacija takođe može biti uzrokovana krvnim ugrušcima, što može dovesti i do drugih zdravstvenih problema. Ako sumnjate na krvne ugruške ili u porodici već imate istorijat krvnih ugrušaka, a cirkulacija vam je slaba, posavetujte se sa lekarom.

Može se pojaviti i preterano znojenje nogu. Medicinski naziv za tu pojavu je plantarna hiperhidroza. Najčešće se manifestuje leti kada se stopala najviše znoje. Znoj izaziva hlađenje, zato su i sama stopala hladna. Najbolji način da se rešite ove neprijatne pojave je nošenje čistih pamučnih čarapa i povećanje fizičke aktivnosti koja bi trebala da popravi cirkulaciju.

Nepravilan rad štitnjače

Još jedan čest uzrok hladnih nogu je nepravilan rad štitnjače, češći kod žena nego kod muškaraca. Nepravilan rad štitnjače može uzrokovati:

  • hladnoću nogu i ruku
  • umor
  • gubitak kose
  • povećanje telesne težine

Ako imate problema sa štitnjačom, uzimate lekove, a još uvek patite od hladnoće nogu i ruku, posavetujte se s lekarom jer postoji mogućnost da patite od Raynaudovog sindroma koji karakteriše gubitak krvi u nogama i rukama, prouzrokovanih grčevima u krvnim sudovima.

Hladne noge i mokrenje

Naše bake su znale da kažu da obujemo papuče i čarape jer ćemo u suprotnom ”prehladiti bešiku”. Premda ta rečenica zvuči smešno, bake su ipak dobrim delom bile u pravu. Često vam se pak događa da kada imate hladne noge morate češće da mokrite. Ta pojava naziva se hladnom diurezom.

Razlozi zbog kojih se hladna diureza pojavljuje nisu baš u potpunosti jasni. Jedna od teorija kaže da kada temperatura pada, telo pokušava da zaustavi gubitak toplote sužavajući krvne sudove te smanjujući protok krvi na površinu kože.

Kada se to dogodi, krvni pritisak se povećava jer isti volumen krvi teče kroz manji prostor. Kao svojevrstan odgovor bubrezi će odvaditi višak tečnosti kako bi smanjili krvni pritisak.

Ne postoji temperaturna granica koja će izazvati hladnu diurezu. Na pojavu hladne diureze utiču starost, pol, sastav tela, pa i držanje nogu. Diurezu mogu smanjiti vežbe koje podstiču cirkulaciju.

Jedan od mogućih razloga koji povezuju hladne noge i učestali osećaj potrebe za mokrenjem je i upala karlice – prouzrokovana polnom bolesti ili nekom drugom bakterijom koje negativno utiče na reproduktivni sistem.

hellomagazin.rs/m.g.krenizdravoGuliver/Getty/Thinkstock

Više o temama: