Bukerova nagrada za roman o pukušaju ubistva Boba Marlija

bob-marli

Jamajčanin Marlon Džejms dobitnik je prestizne književne nagrade Buker za roman “A Brief History of Seven Killings” (Kratka istorija sedam ubistava), koji je zasnovan na pokušaju ubistva popularnog rege muzicara Boba Marlija.

Predsednik žirija Majkl Vud istakao je da je Džejmsov roman “najuzbudljivija knjiga na listi” i da je “pun iznenađenja, seksa, nasilja i psovki” , prenosi AP.

Jedan od užitaka čitanja romana je i taj da kad god okrenete stranicu niste sigurni ko će sledeći pričati priču – istakao je Vud.

Treći Džejmsov roman govori o političkom nasilju na Jamajci, dilovanju droge, a takođe govori i o životu Boba Marlija, koji je u knjizi nazvan “Pevač”.

Priču priča mnogo naratora, od gangstera preko duhova i dilera droge do agenata CIA-e. Taklođe knjiga obiluje i dijalektima od amerčkog engleskog do jamajčanskog slenga.

Džejms (44) je nagrađen sa 50.000 funti (77.000 dolara).

marlon-dzejms
Marlon Džejms

U užem, izboru pored Džejmsa, bili su i dobitnica Pulicerove nagrade En Tajler sa porodičnom sagom “A Spool of Blue Thread”, havajska književnica Hanja Janagiara  sa romanom “A Little Life”.

U trci za Bukera je bio i roman o imigrantima “The Year of Runaways” britanskog pisca Sundživa Sahote, “The Fisherman” nigerijskog pisca Čigoza Obiome kao i digitalna drama “Satin Island” britanca Toma Makartija.

Ovo je druga godina za redom da za nagradu mogu konkurisati i romani svih pisaca koji pišu ne engeskom jeziku, a koji su i drugih nacionalnosti.

Ranije je bilo zabranjeno da za nagradu konkurišu pisci iz Britanije, Irske i Komonvelta a dolaze iz nekadašnjih britanskih kolonija.

Nagrada Buker je osnovana 1969. godine i svake godine se dodeljuje za najbolji roman napisan na engleskom jeziku.

TanjugGuliver/Getty Images

Više o temama: