Ravan stomak do novogodišnje noći? I to je moguće!

Photo by Khaled Ghareeb on Unsplash

Ravan stomak je must have kada je u pitanju blještava novogodišnja noć, u kojoj svaka dama želi da se istakne toaletom, ali i pokaže savršeno oblikovano telo. Uz ovih 6 saveta istopićete naslage sa stomaka, ili bar redukovati sadržaj istih.

1. Naučite da se opustite

U naslagama masnoće u trbušnoj šupljini postoji četiri puta više receptora za kortizol (hormon stresa) u poređenju sa masnoćom koja se nalazi tik ispod kože, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Psychosomatic Medicine.

Drugim rečima, ako ste stalno pod stresom, masnoća na trbuhu se taloži brže nego na drugim delovima tela. Osim toga, stres utiče na vas i na druge negativne načine, stoga je važno da naučite da se opustite – meditirajte, vežbajte, družite se s ljudima koji vas zasmejavaju.

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

2. Pazite šta jedete

50/30/20 je postotak koji bi u prehrani trebali da zauzimaju ugljeni hidrati, proteini i masti da bi izgledali najbolje i držali masne naslage na stomaku podalje od sebe, kaže Dajana Lipson Burdž, dijetetičarka iz Kalifornije.

Na primer, ako u telo na dan unesete ukupno 1800 kalorija – 900 bi moralo da se odnosi na zdrave ugljene hidrate (povrće, voće, pasulj, celovite žitarice), 540 na proteine (npr. orasi, nemasno meso) i 360 na masti (maslinovo ulje, sojino ulje, losos, orasi…).

3. Izgradite mišiće

Studija sprovedena na više od 10.000 ljudi, obavljena u časopisu Obesity, otkrila je da su pojedinci koji su tokom 12 godina svaki dan vežbali po 25 minuta, na kraju imali manje santimetara u struku od onih koji su istu količinu vremena provodili vežbajući aerobne vežbe.

hellomagazin.rsUnsplash

Više o temama: