Posledice nedostatka sna su ozbiljnije nego što mislite

 

Spavajte dovoljno: Manjak sna ne izaziva samo lošu koncenteaciju i umor – posledice nedostatka sna su brojne

Od aplikacija za uspavljivanje, preko zvuka kiše, do jastuka sa mirisom lavande – tehnike uspavljivanja sve su raznovrsnije, ali je san sve nekvalitetniji. To je pokazalo najnovije istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Mičigenu, u kome je učestvovalo nekoliko stotina ispitanika. Saznanje da više od polovine anketiranih provodi noći bez sna zapanjilo je stručnjake, koji su konstatovali da je insomnija učestalija pojava nego što se mislilo, a posledice nedostatka sna razorne za zdravlje.

Toksično okruženje: Znaci koji pokazuju da je vreme da promenite radno mesto

Kako se do sada uglavnom insistiralo na tome da nespavanje uzrokuje određene probleme sa koncentracijom i umorno lice, te se pre svega insistiralo na “beauty sleepu”, verovalo se da nedostatak sna ne izaziva značajnije “bagove” u našem sistemu. Međutim, tim naučnika koji je radio na ovoj studiji dokazao je da su posledice mnogo ozbiljnije. Osobe koje pate od hronične neispavanosti gube sposobnost izvršavanja složenijih radnji.

Zbog ovoga vas boli glava svakog dana

Deprivacija spavanja duplira mogućnost gubljenja kontakta sa realnošću i utrostručuje greške nastale usled nedostatka pažnje, što u određenim okolnostima može da bude kobno – greške učesnika u saobraćaju ili hirurga mogu da dovedu do tragičnih posledica. Drugim rečima, ukoliko već nije, dobar san koliko danas treba da postane prioritet svakoga od nas.

Šta uraditi kada se usred noći probudite i više ne možete da zaspite?

Nekoliko je naučno utemeljenih stvari koje možete da uradite kako bi se vratili u zemlju snova, piše Indy.

1. Meditirajte

Ako ne uspevate da zaspite kroz nekoliko minuta pokušajte s tehnikama opuštanja koje uključuju duboko disanje i meditaciju. Isprobajte neku od brojnih aplikacija koje vas mogu voditi kroz meditaciju koja pospešuje spavanje.

2. Potopite glavu u hladnu vodu

Prema pisanju Huffington Posta ukoliko imate problema sa zaspivanjem uronite glavu u hladnu vodu pazeći pritom da u vodu bude uronjeno područje ispod očiju i ono iznad jagodičnih kostiju. Zadržite dah 30 sekundi pod vodom kako bi podstakli srce i telo da se smire.

3. Vežba 4-7-8

Prema tvrdnjama autora i lekara Endrjua Vejla vežba će pomoći da više kiseonika uđe u krvotok. Postavite jezik na nepce i držite ga tako tokom čitave vežbe. Udišite na nos, brojite do četiri pa potom izdahnite na usta i ispustite zvuk “vuuuuš”. Ponovo udahnite na nos i zadržite dah 7 sekundi. Izdišite dok u sebi brojite do 8 i ponovite zvuk “vuuuš”. Ponovite sve tri puta.

4. Izbegavajte jako svetlo

Jedna od najgorih stvari koju možete da uradite kada se probudite usred noći je da upalite svetlo.

5. Pojedite nešto

Prema nekim istraživanjima jedan od razloga zbog kojih se budimo usred noći može biti i pad šećera u krvi. Ako odlučite nešto da pregrizete izbegavajte ugljene hidrate i nemojte to činiti svaki put kada se probudite usred noći jer bi vaše telo to moglo da shvati kao nagradu i samo sebe da počne da budi svake noći.

6. Ustanite i prošetajte

Ako niste zaspali punih 20 minuta najbolje je da izađete iz kreveta. Ako ostanete u krevetu razmišljaćete zašto ne možete da zaspite i počećete nesvesno da povezujete krevet i spavaću sobu s nespavanjem, što nikako nije dobro.

 

HellomagazinGuliver/Getty

Više o temama: