Perfekcionista, romantičar, istraživač: Kojem tipu ličnosti pripadate?

Na osnovu jedne od čuvenih psiholoških teorija o osnovnim tipovima ličnosti i njihovoj klasifikaciji – postoji devet bazičnih tipova ličnosti.

Poznavati određeni tip ličnosti znači poznavati i razlikovati osnovne modele ponašanja u raznim situacijama, zatim u komunikaciji ili izražavanju i prilikom njihovog delovanja. Osobe koje pripadaju istom tipu ličnosti u velikoj meri su slične među sobom.

Ipak, izvesne razlike koje postoje u okviru svakog tipa ponaosob potiču od nekoliko faktora od kojih su najznačajniji: mentalni i intelektualni stepen razvoja, uzrast, urođene osobine, socijalna sredina u kojoj odrasta i kultura kojoj pripada.

Pomalo utešno, ali pomalo i porazno, zvuči saznanje da postoji mnogo ljudi koji su nam slični.

Dakle, šifra tajanstvenog odgovora ili suštinskog objašnjenja zbog čega, ipak, nismo svi isti nalazi se u brojnim oblicima našeg ponašanja, odnosno u njihovoj različitosti od jedne do druge individue – koja čini naš tzv. personaliti.

Pročitajte osobine svakog tipa ličnosti, dobro se zamislite i na osnovu glavnih osobina identifikujte se sa jednim od njih.

1. Ako se ponašate vrlo savesno, odgovorno i principijelno; imate realna shvatanja i stavove, visoke ideale ili ambicije i nastojite da živite u skladu sa njima, Vi ste PERFEKCIONISTA.

Korespondira sa horoskopskim znakom: Jarac, Devica, Vaga, Bik.

2. Ako se ponašate vrlo srdačno i saosećajno, zainteresovani ste i osetljivi na potrebe drugih ljudi, posedujete emotivnu širinu, razumevanje i toplinu, Vi ste POKROVITELJ.

Korespondira sa horoskopskim znakom: Ribe, Strelac, Vodolija, Rak.

3. Ako se ponašate energično, vrlo ambiciozno i preduzimljivo, delujete kao optimista, sigurni ste u sebe i orijentisani prema jasnim – fiksiranim – ciljevima, Vi ste REALIZATOR.

Korespondira sa horoskopskim znakom: Strelac, Škorpion, Ovan, Lav.

4. Ako ste vrlo osećajni, srdačni, nežni i uviđajni prema drugima, delujete veoma senzibilno i osetljivo, zatim povodite se za svojim emocijama, čulima ili osećanjima, Vi ste ROMANTIČAR.

Korespondira sa horoskopskim znakom: Rak, Ribe, Lav, Vaga.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani…

Hellomagazin.rs astrolook.comGuliver/Thinkstock

Više o temama: