5 predrasuda o lepoti od kojih treba da se ogradite

ID-100116103

Hteli vi to ili ne, dobra je šansa da verujete u njih. Sa svih strana bombaruju nas tradicionalističkim vizijama savršene lepote, da je teško shvatiti da se ona nalazi zapravo svuda oko nas. No, ovo su predrasude od kojih treba da se ogradite

1. Postoji samo jedan „paket“ lepote

Jedan od najvećih stereotipa vezan za lepotu vezuje se za ono šta čini lepotu. Stvar je u tome da se mišljenja o lepoti menjaju iz decenije u deceniju, ali ona uvek dolaze u istom “paketu”. Osamdesetih to su bile vitke noge, vidina, bujna kosa i seksi mladež poput onog kojeg ima Sindi Kraford, u devedesetim je javnost poludela za mršavim brinetama, a početkom dvehiljadetih svi su išli u solarijum i peglali kosu. No, jedno je ostalo isto, oni koji se nisu uklapali u sredinu, automatski su smatrani manje privlačnim. Međutim, ono što morate naučiti svoje ćerke, nećake, devojčice iz razreda kojem predajete i onu simpatičnu malu komšinicu koja stalno dolazi do vas, jeste da su opšteprihvaćeni standardi lepote potpuna glupost koja nema veze sa realnim životom.

2. Lepo je mršavo

Mršavost je deo gore pomenutog paketa, ali i više od toga. Mršavost je sinonim za lepotu već decenijama i tek su u poslednjih par godina pojedinci ustali to da promene. To mišljenje je toliko duboko ukorenjeno u narodu da ga više ni ne primećujemo, ali njegov utisak je snažan. Manekenke na naslovnicama, devojke koje pored vas u kafiću pričaju o dijeti (ili ste to bili vi?), lutke u izlozima, sve su one mršave, ali mi to više ni ne primećujemo jer se nalazimo u dobu u kojem mršavost predstavlja normu.

3. Lepota je skupa

Najskuplji kozmetički preparati i operacije vam ne garantuju lepotu, niti najbolji moguću negu. To što ćete koristiti kremu koja košta 700 dolara kakvu koristi Anđrlina Džoli, neće vas učiniti tako lepom preko noći. U našim običnim drogerijama nalazi se sasvim pristojan izbor kozmetičkih preparata po normalnim cenama koji pružaju sasvim sličnu negu kao i oni skupi. A tu su i prirodni preparati koje moćete napraviti sami od proizvoda koje već ionako imate u svojoj kuhinji.

4. Lepota mora da boli

Visoke štikle, depilacija, čupanje obrva, steznici… I to sve da bi se uklopilo u neke standarde lepote. Ukoliko vas ove stvari zaista čine srećnom, onda problema nema, ali ako vam bilo šta od toga ne prija, prestanite sa tim. Nikome niste dužni da se podvrgavate stvarima koje vas bole i koje vam štete.

5. Žene godinama postaju sve manje lepe

Mlade žene nisu jedine lepe. Lepota se nalazi i u borama, jer one podsećaju na svo iskustvo koje ste stekli tokom života. Ako se vaša majka ili baka malazi u nekoj nesrećnoj fazi zbog toga što više ne izgleda onako kao pre par godina, naučite je da prihvati novu sebe, da nauči da neguje svoju novu kožu i objasnite joj da je lepota nešto što se ne nalazi samo u oku posmatrača, već nešto što se oseća.

Foto: freedigitalphotos.net/by marin

Više o temama: